Şcolile, grădiniţele şi clinicile medicale sunt clienţii cei mai des întâlniţi, pentru vilele din zonele centrale. Acest gen de servicii atrag suficienţi clienţi cât să prospere, motiv pentru care şi piaţa chiriilor merge bine, pe acest segment. Suprafeţele închiriate aproape că s-au dublat, comparativ cu anul trecut.

34091-w41i.jpgVilele mari sunt cele mai căutate, în această perioadă. Astfel, dacă la începutul anului trecut, suprafaţa medie închiriată era de 250 mp, acum a ajuns la 480 mp. Dacă vila se află în zonele de Centru-Nord a Capitalei, respectiv în Primăverii, Aviatorilor sau Dorobanţi, ori în zone centrale precum 13 Septembrie, Ştefan cel Mare sau Foişorul de Foc, atunci şansele de închiriere sunt maxime. Clienţii sunt, în general, din zona serviciilor şi îşi caută doar produsele cele mai bune.

„Experienţa din ultimele 24 de luni ne-a demonstrat că a crescut interesul antreprenorilor români care prestează servicii personale, respectiv cei care deţin sau pregătesc şcoli private, grădiniţe, after-school-uri, cabinete de nutriţie, clinici medicale etc. Ei caută noi locaţii sau vor să îşi extindă activitatea, dat fiind interesul bucureştenilor pentru îngrijire personală şi sănătate”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Clienţii caută finisaje de calitate, cu amenajări deja existente

Clienţii caută finisaje de calitate, de la ferestre bine termoizolante sau parchet deja montat şi în stare bună, la sisteme performante de încălzire şi răcire, centrală termică proprie şi chiar infrastructură voce - date, sistem de alarmă şi curte amenajată. Iar pentru toate acestea, ei sunt dispuşi să ofere un preţ mediu de 10 euro/mp/lună. Aceasta este, de altfel, suma la care se gândesc şi proprietarii.

„La începutul acestui an aproximativ 67% dintre proprietarii de spaţii de birouri în vile din Bucureşti, au chirii de prezentare de până în 11 euro/mp/lună. Alţi 20% au o chirie medie cuprinsă între 11,1 şi 15 euro/mp/lună şi restul de 13% solicită o chirie de peste 15 euro/mp/lună”, continuă Alexandru Petrescu.

Zona de Nord-Centru a Capitalei este cea mai bogată în oferte, cu un stoc total de puţin peste 50.000 mp. La cealaltă extremă, cu cea mai mică ofertă disponibilă, este zona de Sud, cu 12.500 mp.

  • Zona ultracentrală oferă un stoc de 37.500 mp
  • Zona de Vest şi Central-Vest oferă 18.900 mp
  • Iar zona de Est-Central Est oferă un stoc de 34.900 mp.

Piaţa birourilor închiriate în vile a fost în creştere anul trecut, când volumul total al tranzacţiilor a crescut cu peste 20%. Chiriaşii au ales spaţii cu suprafeţe foarte diferite, de la apartamente în vile de 80 mp, până la clădiri integrale de aproape 1.500 mp. Pentru anul acesta, specialiştii se aşteaptă la păstrarea trendului de creştere.

CITEŞTE ŞI: Piaţa de birouri, catalizatorul sectorului imobiliar din Capitală