Cele mai scumpe spaţii de birouri rămân cele din partea central-nordică a Capitalei, însă clădirile din vestul oraşului recuperează puternic, arată cea mai recentă analiză ESOP Consulting. În ultimul an, preţurile au coborât în întregul oraş, cu excepţia zonei de vest, în care opţiunile rămân limitate. În prezent, preţurile variază între 7 şi 17 euro/mp/lună.

33394-birouri.jpgCosturile de închiriere a unui spaţiu dintr-o clădire de birouri de Bucureşti variază între 7 şi 17 euro/mp/lună, conform celui mai recent raport ESOP Consulting. Cele mai ieftine sunt spaţiile de clasă C, din sudul, estul şi nordul Capitalei, în timp ce clădirile de clasă A din zona centru-nord a oraşului au cele mai scumpe oferte. De-a lungul anului trecut, chiriile s-au menţinut la un nivel relativ stabil, subliniază specialiştii. Au existat uşoare ajustări, însă acestea nu au depăşit zece procente, nici în cazul scăderilor, nici în cazul creşterilor de preţ. 

„Ajustările au intervenit în funcţie de anumiţi factori specifici, cum ar fi calitatea spaţiului, perioada de neocupare şi spaţiile disponibile în clădiri similare învecinate. În 2014, previzionăm că va exista o stabilitate a chiriilor în majoritatea sub-pieţelor din Bucureşti iar posibile  fluctuaţii (de 5-10%) vor exista în situaţii punctuale, de zone sau clădiri cu nivel ridicat de neocupare”, explică Mirela Raicu, Manager Divizie Birouri Corporate în cadrul ESOP Consulting l CORFAC International.

  • În cazul clădirilor din zona de centru-vest, chiria a urcat cu până în 1 euro/mp/lună, deoarece opţiunile sunt deosebit de limitate
  • Chiria percepută pentru proprietăţile de clasă A sau B din zona de centru-nord a scăzut cu până în 1 euro/mp/lună, din cauza numărului ridicat de noi proiecte
  • În zona ultracentrală, s-au înregistrat scăderi de preţ de până la 2 euro/mp/lună
  • Cea mai scăzută cerere este pentru clădirile de birouri din sudul şi estul oraşului, ceea ce se reflectă şi în preţul de închiriere

Majorarea preţurilor din zona de centru-vest a Bucureştiului se datorează cu precădere ofertei limitate, dar şi numărului mare de chiriaşi din domeniul de activitate IT&C, respectiv segmentul cel mai dinamic al cererii de birouri, ce a generat 37% din tranzacţiile cu sedii noi din 2013. Astfel, în această parte a oraşului, se înregistrează cea mai redusă rată de neocupare pentru spaţiile de calitate superioară (sub 5%), în timp ce nivelul chiriei ajunge la 16 euro/mp/lună, în prezent.

33395-espo1.jpgZona de centru-nord a Capitalei rămâne în cotinuare pe primul loc din punct de vedere al preţurilor, fiind cel mai dinamic perimetru al oraşului, a cărui activitate a crescut odată cu deschiderea mall-ului Promenada. Cu toate acestea, s-a înregistrat o uşoară scădere a chiriilor, pe fondul unui volum consistent de spaţii de birouri disponibile în piaţă sau aflate în curs de construcţie. Preţurile au coborât cu până la 1 euro/mp/lună, în cazul clădirilor de birouri de clasă A.

În zona ultracentrală, nu au existat livrări semnificative de proiecte noi în ultimul timp, aici regăsindu-se cu precădere clădiri de birouri inaugurate în urmă cu mai bine de cinci ani. În timp ce preţul de închiriere al spaţiilor din vile s-a menţinut la acelaşi nivel ca la începutul anului 2013, chiriile din clădirile de clasă A şi B au scăzut în medie cu 1-2 euro/mp/lună.

Cea mai scăzută cerere este pentru clădirile de birouri din sudul şi estul Bucureştiului, se mai arată în raportul ESOP, ceea ce se reflectă şi în preţul de închiriere. În cazul spaţiilor de clasă superioară, chiria a coborât până la 10-12 euro/mp/lună.

Vilele cu arhitectură interbelică, cele mai căutate de către firmele mici

În ultimul an, preţul de închiriere al spaţiilor din vile s-a menţinut la un nivel relativ constant faţă de începutul lui 2013, cu mici fluctuaţii pe zone – au crescut uşor în Vest şi au scăzut uşor în Centru-Nord, Est şi Sud, pe categoriile de vile premium.

„Vilele sunt mai ieftine la închiriere decât centrele de afaceri, chiar şi vilele premium se închiriază la nivelul de preţ al centrelor de afaceri de clasă B sau chiar C. În 2013, vilele de patrimoniu, cu arhitectură interbelică  ce au ajuns la chirii de 10-12 euro/mp/lună, în urma negocierilor au fost cele mai căutate de firme, devenind şi obiectul unor contracte de închiriere în termeni avantajoşi”, încheie reprezentanţii ESOP Consulting l CORFAC International.

19 March 2014