Neculai Onțanu se înscrie cu ușurință pe lista celor mai controversați edili ai orașului. După 16 ani în care a reușit cu abilitate să se mențină la conducerea Primăriei Sectorului 2 al Capitalei, acesta pare să se apropie de finalul carierei sale politice. Sau cel supranumit și „Primarul Imobiliar” va reuși, încă o dată, să scape „basma curată”?

39779-neculai_ontanu.jpgPrimar de 16 ani peste Sectorul 2 al Capitalei, Neculai Onțanu se înscrie cu ușurință pe lista celor mai controversați edili ai orașului. Partizan în funcție de interese, general fără fapte eroice, personaj principal al unei povești amoroase desfășurate în cadrul instituției pe care o conduce, adept al nepotismului și favorurilor – Neculai Onțanu a reușit să se evidențieze în nenumărate dăți, de-a lungul anilor, cu subiecte care mai de care mai colorate. Profitând de lipsa de reacție a publicului, acesta a scăpat „basma curată”, ani la rândul.

De la maistru în construcții, la general cu multe stele aflat la conducerea unei primării

Născut în județul Neamț, în 1949, Onțanu s-a orientat de tânăr către o carieră în politică. Maistru constructor la Grupul 2 șantiere al CCMB, acesta este ținut minte de către foștii colegi datorită discreției sale, probabil principala trăsătură care l-a ajutat să obțină funcția de secretar de partid. Anturajul său din tinerețe subliniază că viața profesională i-a fost ajutată de cursurile de partid ale Academiei „Ștefan Gheorghiu“, studii omise în CV-ul său, în care se precizează doar Facultatea de Sociologie și Psihologie din București.

Între 1996 și 2000, Onțanu a fost Consilier General al Municipiului București, după care a început cea mai înfloritoare perioadă a carierei sale: aceea de primar al Sectorului 2 al Capitalei. Aflat la al patrulea mandat, el a reușit să păstreze această funcție continuu, în ultimii 16 ani, în ciuda faptului că și-a schimbat preferințele politice. Fost președinte executiv al PSD, Neculai Onțanu a fost exclus din acest partid în 2009, din cauza unor declarații prin care și-a exprimat susținerea față de Traian Băsescu, în cursa prezidențială. Intrat în UNPR în 2010, Onțanu a deținut funcția de secretar general, pentru ca, din martie 2016, să fie desemnat să asigure interimatul funcției de președinte al partidului, ca urmare a demisiei protectorului său, Gabriel Oprea.

  • În 2007, a obținut doctoratul în Administrație Publică la Universitatea Leibniz, din SUA. În 2010, a obținut doctoratul în Științe Militare și Informații la Academia Naționala de Informații "Mihai Viteazul"
  • Datorită faptelor sale „eroice”, primarul Onțanu a fost avansat, în 2007, la gradul de colonel, din ordinul ministrului apărării naționale Sorin Frunzăverde. Un an mai târziu, fostul fruntaș în rezervă a devenit general de brigadă, pentru ca, spre sfârșitul lui 2009, să obțină gradul de general maior

Primarul Onțanu a reușit să apară pe prima pagină a tabloidelor și datorită vieții sale personale. Deși însurat, cu doi copii, acesta a fost surprins adesea în ipostaze mult prea apropiate cu una dintre colegele sale – Mariana Georgescu, directorul Direcției de Comunicare din cadrul aceleiași primării. Potrivit celor din jur, relația celor doi durează de mai bine de zece ani, punându-și amprenta și pe viața lor profesională.  

Restituiri ilegale de terenuri, șpăgi uriașe și profituri de milioane de euro

Anii în care s-a aflat la conducerea primăriei l-au ajutat pe Neculai Onțanu să își construiască o avere impresionantă, modalitatea preferată fiind cea a restituirilor (ilegale) de terenuri. În timp ce proprietarii cu adevărat păgubiți de stat au fost împiedicați sau au așteptat ani la rând să reintre în posesia bunurilor furate pe vremea comunismului, afaceriștii generoși care își demonstrau prietenia au beneficiat de nenumărate favoruri din partea primarului. Cu toate că a mai intrat în vizorul DNA cu privire la diverse retrocedări suspecte, abilul edil a reușit să își mențină reputația de „hoț neprins, negustor cinstit”.

Dar retrocedările ilegale și tranzacțiile dubioase par să fie cele care vor pune capăt carierei politice a celui mai longeviv primar bucureștean: Neculai Onțanu a fost reținut, în sfârșit, pentru luare de mită. Din același dosar fac parte și avocata Loredana-Claudia Radu și Toma Șutru, secretar al Consiliului local al Sectorului 2 București. Potrivit procurorilor DNA, în urmă cu aproape zece ani, primarul Onțanu a restituit mai multe terenuri de pe raza sectorului 2 (peste 83.000 mp), bunăvoință ce nu a rămas nerăsplătită. Primarul Onțanu a primit la schimb niște terenuri, cumpărate fictiv cu 300.000 de euro, cu ajutorul apropiaților săi, și vândute ulterior cu 4,2 milioane de euro.

În urmă cu mai puțin de o lună, Neculai Onțanu anunța că va candida din nou, în speranța că va obține cel de-al cincilea mandat la Primăria Sectorului 2, din partea UNPR și beneficiind de sprijinul PSD. Astăzi, edilul a fost dus la Curtea de Apel București, unde se va judeca cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

24 martie 2016