Banca Comercială Română (BCR) a depăşit pragul de 100 milioane Euro acordate în cadrul Programului Prima Casa 2, astfel că peste 2.500 de familii şi-au achiziţionat prin intermediul BCR prima lor locuinţă. După numărul de credite acordate, dar şi prin valoarea acestora, BCR este instituţia bancară cu cele mai multe credite oferite prin programul guvernamental Prima Casa 2.

sursa:adevarul.roÎn cazul construcţiei unei locuinţe, valoarea creditului este de maximum 66.500 Euro, adică cel mult95% din valoarea prevăzută în contractul de construire a locuinţelor, dar nu mai mult decât valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuinţei, valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări. Suma maximă acceptată de construcţie este 140.000 EUR, exclusiv TVA.

Perioada de construcţie este de cel mult18 luni, cuprinsă între data efectuării primei trageri de bani din finanţarea garantată şi data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţie.

Pentru a beneficia de credite pentru construcţia de locuinţe în cadrul programului Prima Casa 2, beneficiarul trebuie să deţină în proprietate terenul pe care va fi construita locuinţa şi să aibă avansul minim de 5% din preţul de construcţie.

Locuinţele individuale în cadrul Programului Prima Casa 2 nu pot fi construite în regie proprie, clienţii fiind obligaţi să încheie un contract de antrepriză cu o societate de construcţii.

Credit pentru investiţii imobiliare - "Prima casă" EUR

Pentru clienţii care îşi încasează salariul la BCR sau care au fost bun platnici: vor plăti pentru un credit de 40.000 EUR, acordat pe 30 ani, după perioada de construcţie a locuinţei de 12 luni o rată lunară de 209.21 EUR.

Cât timp casa este în construcţie, banca acordă o perioadă de graţie în care beneficiarul plăteşte doar dobânzile şi comisioanele stabilite prin contract. Aceasta perioadă (construcţie/ gratie) se poate prelungi cu cel mult un an, prin act adiţional, la cererea întemeiata a beneficiarului, spune banca.

Tragerea creditului se face pe faze de execuţie a lucrărilor. Pentru efectuarea analizei intermediare a stadiului de execuţie a lucrărilor este necesară situaţia lucrărilor executate pe teren, vizată şi ştampilată obligatoriu de beneficiar, constructor şi de dirigintele de şantier. Pentru efectuarea analizei finale a stadiului de execuţie a lucrărilor este necesar procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi din nou situaţia lucrărilor executate cu semnăturile şi ştampilele necesare.


29 September 2010