Reluarea tendintei de scadere a dobanzilor pe piata interbancara a incurajat bancile se opereze noi reduceri in cazul dobanzilor practicate la creditele in lei. Si imprumuturile in euro s-au ieftinit, cel mai mari scaderi fiind inregistrate la creditele de nevoi personale. Randamentele depozitelor au coborat si ele, atat la lei cat si la euro.

sursa:zf.roDobanzile la lei au scazut semnificativ pe parcursul lunii ianuarie pentru aproape toate tipurile de credite, potrivit raportului Conso.ro privind evolutia dobanzilor din luna ianuarie. 

Cea mai mare reducere s-a produs la nivelul creditelor imobiliare, unde dobanda medie a fost de 13,9%, cu 0,9 puncte procentuale mai mica decat cea inregistrata in decembrie.

La creditele de nevoi personale cu ipoteca, dobanzile au scazut cu 0,7 puncte procentuale, pana la 14,7%. Si la creditele de nevoi personale si auto, dobanzile au mers in jos cu 0,5 procente si respectiv 0,2 procente.

Singurele dobanzi in lei care au crescut sunt cele aferente cardurilor de credit. Valoarea medie inregistrata in ianuarie a fost de 24,8%, cu 0,3 puncte procentuale mai ridicata decat in decembrie.

Creditele in euro se ieftinesc mai departe

Dobanzile la creditele in euro au continuat sa scada in ianuarie 2010, cea mai mare reducere fiind inregistrata la nivelul creditelor de nevoi personale. Pentru acest tip de credite, dobanzile au scazut cu 0,7 puncte procentuale, pana la 12,7%.


 


 

 

Sursa

8 February 2010