Ce soluţii de generare a numerarului are o companie de mici dimensiuni, în actualele condiţii economice? Cu toate că instituţiile financiare au relaxat creditarea, cele mai multe firme româneşti nu reuşesc să obţină finanţare, astfel că trebuie să găsească alte modalităţi, pentru a se menţine în continuare în piaţă.  

32841-cash.jpgConsolidarea fluxului de numerar reprezintă una dintre priorităţile companiilor româneşti, arată cea mai recentă analiză EY România. Deşi băncile comerciale au relaxat condiţiile de creditare, numeroase firme mici şi mijlocii nu reuşesc să obţină finanţare, astfel că aceasta nu este deocamdată o sursă accesibilă de numerar. În acestea condiţii, companiile amână adesea restituirea datoriilor, prin refinanţarea acestora, până când condiţiile se vor îmbunătăţi.

„De aceea, companiile româneşti trebuie să se concentreze pe alte soluţii de generare a numerarului: managementul performant al capitalului de lucru, creşterea eficienţei fiscale sau îmbunătăţiri operaţionale ale funcţiei financiare”, explică Constantin Măgdălina, Knowledge Management, EY România.

Gestionarea poziţiei de numerar pe toată durata anului financiar, nu doar la momentele de raportare – rezultatele financiare nu trebuie urmărite numai către finalul anului financiar, sfătuiesc specialiştii. Companiile trebuie să adopte o gestiune a numerarului eficientă şi consecventă pe toată durata anului.

Schimbările mici duc la rezultate mari – eficientizarea proceselor interne prin mici modificări poate îmbunătăţi semnificativ performanţele, ceea ce reduce nevoia de numerar.

32842-grafic_ey.jpg„Simple schimbări în procesele interne, cum ar fi contactarea clienţilor restanţi după sau înainte de scadenţa datoriei, pot avea ca rezultat îmbunătăţirea performanţei capitalului de lucru, reducând nevoia de numerar din companie. De asemenea, trebuie avută în vedere alocarea corectă a costurilor, astfel încât să crească cele aferente vânzărilor, reducându-se astfel marjele brute şi taxele datorate”, arată reprezentantul EY România.

Optimizarea poziţiei fiscale poate avea un impact imediat asupra numerarului – ineficienţa fiscală se poate datora chiar şi introducerii greşite a unui cod de facturare în sistem. Directorii financiari trebuie să coordoneze îndeaproape funcţia fiscală în cadrul departamentului financiar.

Accesarea unor programe de stimulente fiscale – companiile care deţin proprietatea intelectuală asupra unor active sau care sunt implicate în cercetare-dezvoltare beneficiază de reduceri fiscale. Cunoaşterea şi accesarea acestor stimulente duce la îmbunătăţiri importante ale fluxului de numerar.

  • Amortizarea accelerată a activelor (maximum 50% din valoarea fiscală a activului poate fi amortizată în primul an de folosinţă)
  • Deducerea suplimentară pentru cheltuieli eligibile aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare, majorată de la 20% la 50%, din februarie 2013

Accesarea fondurilor europene – companiile care se înscriu în programele puse la dispoziţie de UE beneficiază ulterior de o mai mare deschidere a băncilor la solicitări de creditare, subliniază specialiştii.

Reproiectarea modelului de business şi a lanţului de aprovizionare şi gestionare – sunt recomandare schimbările de structură în gestionarea relaţiei cu funizorii şi clienţii, în contextul în care aceştia au fost apropiaţi de volatilitatea cererii şi a mediului economic. Pentru a previziona şi gestiona cererea şi ciclul de rotaţie al stocurilor, furnizorii se interesează despre produsele vândute, volumul şi viteza de rotaţie a acestora.

Vânzarea activelor cu randamente scăzute – în cazul companiilor ce deţin active cu randamente scăzute, portofoliul trebuie revizuit, astfel încât acestea să fie identificate şi vândute. Numerarul obţinut va fi alocat apoi într-o zonă mai eficientă a business-ului.

„Este important ca toate companiile în deficit de numerar să-şi adapteze modelul de business la noile realităţi economice, cu rate de creştere scăzute şi numerar insuficient. Pentru a controla şi exploata eficient fluxul de numerar, directorii financiari trebuie să aibă în vedere şi opţiunile descrise mai sus. De buna utilizare a lichidităţilor va depinde nu numai consolidarea financiară şi ieşirea companiei din survival mode ci şi intrarea într-un nou ciclu de creştere”, încheie Constantin Măgdălina, Knowledge Management, EY România.

NU RATA SFATURILE LUI Richard Robbins: Regulile unei afaceri de succes se aplică indiferent de contextul economic


28 January 2014