Investitorii internaţionali se vor orienta cu precădere spre Regiunea Asia-Pacific, în anul ce urmează. Piaţa rezidenţială va redeveni atractivă, dar nu la fel de mult ca sectorul industrial şi de distribuţie. Pe de altă parte, segmentul clădirilor de birouri şi piaţa de retail nu vor mai fi la fel de interesante ca în anii trecuţi.

22518-revenire-piata-imobiliara.jpgPiaţa rezidenţială din Regiunea Asia-Pacific (RAP) va fi cel mai important segment vizat de investitorii internaţionali în anul 2012, arată cel mai recent studiu publicat de Urban Land Institute (ULI) şi PricewaterhouseCoopers (PwC). Analiza a fost făcută în 21 de ţări din RAP şi se bazează pe opiniile a peste 360 de specialişti imobiliari recunoscuţi la nivel mondial, printre care investitori, dezvoltatori, manageri ai unor companii multinaţionale, brokeri, consultanţi sau bancheri.

„În Regiunea Asia-Pacific, sectorul industrial/de distribuţie este cel mai bine văzut pentru anul ce urmează, urmat îndeaproape de piaţa rezidenţială, atât în ceea ce priveşte tranzacţiile, cât şi închirierile. Segmentele de birouri şi retail se situează la mijlocul clasamentului, în timp ce sectorul hotelier este cel mai puţin probabil să intre în atenţia investitorilor", se arată în analiză.

În ciuda unei pieţe imobiliare extrem de slăbite la nivel global, pentru anul 2012 există prognoze optimiste, deşi precauţia şi planificarea atentă vor fi, în continuare, modalităţi de a obţine succesul.

Care sunt cele mai favorabile investiţii din sectorul imobiliar?

Apartamentele

Respondenţii au tins către investiţii în proiecte multifamiliale, indiferent că sunt de clasă A sau B, dezvoltări de la zero sau în stadiul „la roşu", achiziţii în zone periferice metropolelor sau în oraşe în curs de dezvoltare.

„Poate fi rentabilă chiar şi achiziţia unor  ansambluri de clasă C, care să fie renovate şi îmbunătăţite, deci pentru care să se cheltuiască ceva bani. Va exista cerere şi pentru locuinţele din astfel de clădiri", susţine raportul.

Totuşi, specialiştii sfătuiesc să se evite pieţele imobiliare grav afectate, unde locuinţele unifamiliale goale sunt în exces, astfel că vor fi extrem de competitive pe segmentul închirierilor.

Mall-uri de tip fortăreaţă, centrele comerciale cu spaţii încă disponibile

„Mall-uri fortăreaţă" sunt numite cele amplasate la marginea oraşului, lângă cartiere noi, poziţionate strategic lângă autostrăzi sau drumuri importante. Aceste mall-uri continuă să găzduiască lanţuri de magazine importante, nume de top, atrăgând astfel clienţi de la competiţia din ce în ce mai slăbită - centrele situate în cartiere mai vechi, semicentrale. Acest gen de dezvoltări atrage cumpărătorii care vor să îşi îndeplinească mai multe scopuri, deoarece oferă în plus supermarket şi/sau alte magazine specifice (de mobilă, de bricolaj, etc.). Acestea aduc fluxuri constante de numerar, ceea ce este exact ce doresc investitorii zilelor noastre.

Spaţiile industriale din porturi

Conform intervievaţilor, comerţul ar putea, în continuare, să impulsioneze dezvoltările imobiliare. Va exista cerere în oraşele de pe coasta estică, care vor fi destinaţia finală a navelor cargo de mare gabarit ce traversează Pacificul, mai ales în contextului lărgirii Canalului Panama, proiect ce va fi gata în 2014. Cei mai inspiraţi vor investi în centre industriale moderne. Miami, Charleston, Savannah şi Norfolk sunt printre cele mai bine cotate oraşe, dar nici New York/New Jersey nu vor fi excluse, în timp ce Houston va prelua afacerile de pe coasta Golfului Mexic.

În raport se mai remarcă faptul că centrele hoteliere situate în oraşele importante vor atrage, în continuare, o combinaţie puternică de turişti de afaceri şi de plăcere.


CITEŞTE ŞI: Preţul locuinţelor din Germania urcă, deşi creşterea economică este moderată

8 December 2011