Băncile sunt optimiste. Deşi cererea de credite a populaţiei s-a menţinut în teritoriul negativ atât pentru creditele de consum, cât şi pentru cele imobiliare, aşteptările băncilor sunt positive. Reprezentanţii instituţiilor financiare se aşteaptă la o uşoară revenire a cererii în ultimul trimestru din acest an, reiese dintr-un sondaj al Băncii Naţionale a Românei.

15099-credit_restant.jpg"Cererea de credite s-a menţinut în teritoriul negativ atât pentru creditele de consum, cât şi pentru cele imobiliare. Corecţia cea mai pronunţată s-a înregistrat pentru creditele de consum. Aşteptările băncilor sunt pozitive, indicând o uşoară revenire a cererii în T4 2010", notează sondajul BNR.

Standardele de creditare au evoluat diferit în cel de-al treilea trimestru, în funcţie de tipul creditelor. Astfel, cele pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri au cunoscut o tendinţă de relaxare, în timp ce pentru creditele de consum nu s-au înregistrat modificări. Iar băncile declară că au adoptat o strategie de reducere a costurilor creditării prin diminuarea costurilor.

În ce priveşte creditele pentru companii în trimestrul trei al acestui an nu s-au observant modificări, analiştii BNR apreciind că "este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat, băncile considerând că nivelul actual conferă un grad de prudenţă adecvat profilului debitorilor şi tipologiei creditelor".

Cererea de credite la nivel agregat a fost în scădere în T3 2010, iar cea pe termen scurt a cunoscut un uşor avans. Pentru T4 2010, băncile preconizează o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite destinate companiilor nefinanciare.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditare.


16 November 2010