Creditele în lei nu au fost niciodată preferatele românilor. Costurile mari i-au determinat pe aceştia să se împrumute în euro, beneficiind astfel de dobânzi mai mici comparativ cu cele ale împrumuturilor în lei. De acum înainte, însă, regulile se modifică. Băncile încep să îşi schimbe politica de creditare şi vor acorda doar împrumuturi în lei.

28717-euro-hourglass.jpgBNR i-a sfătuit dintotdeauna pe românii plătiţi în lei să se împrumute în moneda naţională pentru a evita efectele nedorite ale riscului valutar, respectiv creşterea euro în raport cu leul.

Paradoxal, eliminarea riscului valutar aduce pentru clienţi costuri simţitor mai mari. În plus, efectele benefice pe termen lung ar putea fi mult prea reduse pentru a justifica efortul” spun analiştii financiari de la cosno.ro

ING Bank a anunţat că nu va mai acorda credite cu garanţie ipotecară în valută clienţilor persoane fizice începând cu prima zi a anului viitor. Aşadar, cei care doresc să obţină un împrumut pentru casa sau un credit de nevoi personale cu garanţie ipotecara vor avea la dispoziţie doar varianta în lei.

Un credit în lei este o alegere bună pentru că nu are riscul asociat fluctuaţiilor valutare. Încă din 2011, ne-am îndreptat atenţia către creditele în lei şi am dezvoltat produse competitive în moneda locală, iar retragerea creditelor în euro vine ca o continuare firească a acestei strategii şi în acord cu tendinţa pieţei”, a precizat Maria Cristina Matei, director Retail la ING Bank.

În cazul clienţilor care au contractat deja credite în moneda europeană, aceştia vor continua rambursarea în euro în condiţiile iniţiale, iar cererile depuse până la finalul anului 2012 vor fi acordate în moneda solicitată de client.

Ce costuri presupune un credit ipotecar în lei?

Eliminarea riscului valutar nu vine însă gratuit. Diferenţa de costuri între creditele în lei şi cele în euro rămâne în continuare destul de puternică. Astfel, în timp ce în cazul creditelor ipotecare în lei de la ING Bank, DAE porneşte de la 8,84% şi ajunge la 15,54%, în funcţie de varianta aleasă, în cazul creditelor in euro DAE porneşte de la 4,89% şi ajunge la 9,34%” precizează analiştii conso.ro.

Astfel, pentru un credit de 50.000 euro, la ING Bank rata lunara este de 241 euro (1.085 lei). Cine optează pentru varianta in lei, atunci la un credit de 225.000 lei, va achita o rata lunară minimă de 1.618 lei.

În prezent, normele BNR cer băncilor să creioneze un scenariu negativ înainte de acordarea unui credit în valută. Astfel, banca trebuie să ia în calcul atât creşterea puternică a dobânzii sau a cursului, cat şi o posibilă scădere a veniturilor solicitantului. După întocmirea acestui scenariu, instituţia financiară poate stabili dacă clientul se califică sau nu pentru un împrumut în valută.

Noile norme BNR îngreunează mult obţinerea unui credit în euro, de aceea băncile sunt nevoite să se reorienteze către împrumuturile în lei. Astfel, un credit mai scump, in lei, va ajunge să fie mult mai uşor de contractat decât unul mai ieftin, în euro.

ING Bank nu este prima bancă din România care şi-a schimbat politica de creditare. În urma cu mai puţin de două luni, BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a anunţat o strategie similară. Oficialii băncii au declarat că BCR va mai acorda credite în euro doar celor care încasează venituri în această monedă.

CITEŞTE ŞI: Ce fel de credite mai poţi obţine dacă ai statutul de client-problemă


17 December 2012