Un program prin care statul să garanteze doar 50% din valoarea creditelor ar fi foarte greu de aplicat, motiv pentru care băncile dezvoltă produse de creditare pe cont propriu.

17310-174606-bancile02.jpg„Prima Casă" a fost un program benefic pentru bănci şi pentru economie în general însă este timpul ca activitatea instituţiilor de credit să revină la normal, apreciază preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. În opinia acestuia, propunerea Guvernului de a împărţi cu băncile garanţiile la Programul „Prima Casă" va fi destul de greu de pus în practică motiv pentru care instituţiile de credit vor încerca să îşi dezvolte produse asemănătoare pe cont propriu. De altfel, Raiffeisen Bank a şi făcut acest lucru, ca şi alte bănci importante, cum ar fi BRD, BCR, CEC Bank sau ING, care a preferat să lanseze încă de la debutul programului guvernamental un credit alternativ.

Greu de aplicat

El a explicat că implementarea unei noi forme a Programului „Prima Casă" este destul de complicată şi durează pentru că este nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, apoi de emiterea unor norme metodologice. „Situaţia cu „Prima Casă" este destul de complicată. Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări, iar atunci a propus să folosim 50% din plafonul existent pentru credite acordate pe viitor. Acesta este un lucru destul de complicat, pentru că, în primul rând, portofoliul existent va fi garantat doar 50%. Înţeleg că intenţia statului este să menţină costul actual. Vă spun că este un lucru destul de complicat", a continuat Van Groningen. El a menţionat că dacă o persoană este dispusă să dea un avans de 15%, atunci nu mai este nevoie să apeleze la programul Prima Casă.

Premierul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul „Prima Casă", astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi. Pe de altă parte, nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci în cazul în care o astfel de măsură ar fi acceptată. Creditele prin „Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la trei luni plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Alternativă în lei la CEC Bank

CEC Bank lansează o campanie valabilă în perioada 4 aprilie - 31 octombrie prin care acordă credite ipotecare pentru investiţii imobiliare cu dobândă de 5,22% la euro şi 8,84% la lei, după ce a epuizat plafonul alocat în cadrul Programului guvernamental „Prima Casă", de 6 milioane de euro. „Având în vedere epuizarea în luna martie a plafonului pentru creditele acordate în cadrul programului Prima Casă, până la suplimentarea acestuia în condiţiile legii, CEC Bank vine în întâmpinarea clienţilor şi oferă condiţii similare de creditare prin lansarea unei campanii promoţionale la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare, în lei şi valută", potrivit unui comunicat al băncii.Dobânda se calculează ca ROBOR la şase luni plus 1,9 puncte procentuale pentru împrumuturile în lei şi în cazul creditelor în euro, ca sumă între EURIBOR la şase luni plus o marjă de 4 puncte.

„Prima Casă" vs credite normale

Avansul cerut la Prima Casă este de doar 5% în timp ce la creditele normale avansul este, în cel mai bun caz, de 15% din valoarea finanţată.

Dobânda la Prima Casă este maximum EURIBOR+4% la euro şi maximum ROBOR+2,5% la lei, însă unele bănci au dezvoltat deja produse fără garanţia statului cu dobânzi asemănătoare.

Limita maximă a creditului luat prin Programul Prima Casă este de 60.000 de euro, iar la creditele normale limita ajunge şi la 500.000 de euro.

Construcţia unei case prin Programul Prima Casă este mult mai dificilă decât printr-un credit normal, având în vedere condiţiile impuse de lege.

Chiar dacă are un credit garantat de stat, eventualul restanţier va fi oricum executat silit în caz că nu achită ratele la timp.

3,04 miliarde de euro este valoarea portofoliului de credite al Raiffeisen Bank.

83 milioane de euro a fost profitul Raiffeisen în 2010, cu 12% mai mare decât în 2009.


30 March 2011