Euro Disney şi guvernul francez au semnat un acord prin care parcul de distracţii din apropierea Parisului a primit aprobarea pentru a ridica un nou complex pe un teren situat în estul capitalei Franţei.

Actul adiţional prevede construirea celui de-al treilea parc, care ar trebui să fie gata până în 2030 şi care se va alătura celor două care au fost inaugurate în 1992 - Disneyland Paris, respectiv 2002 - Walt Disney Studios.

Potrivit noului acord, autorităţile franceze au crescut numărul de hectare alocate Euro Disney de la 1.943 la 2.230.

Conform www.telegraph.co.uk care îl citează pe directorul executiv al Euro Disney, Philippe Gas, este posibil să fie construit un parc al supereroilor, însă lucrările ar putea începe abia peste câţiva ani.

Pe de altă parte, www.luxist.com anunţă că există şi alte proiecte pentru regiunea Marne-La-Vallee, unde se află Disneyland Paris.

Acestea includ o staţiune ecoturistică, care ar putea fi dezvoltată în parteneriat cu agenţia de turism Pierre et Vacances, dar şi construirea de locuinţe.

Noile proiecte valorează circa 8 miliarde de euro şi ar putea genera 70.000 de noi locuri de muncă. Numai staţiunea ecoturistică ar putea aduce un profit de 1,8 miliarde de euro.

Oficialii Euro Disney au declarat anul acesta că parcul de distracţii a câştigat 47 de milioane de euro din vânzarea de pământ către grupul francez de proprietăţi comerciale Klepierre şi către compania franceză de asigurări AXXA.

Numărul de vizitatori care au venit la Disneyland Paris în perioada octombrie 2009-martie 2010 a scăzut cu 8%, ajungând la 6,5 milioane. În acelaşi interval pierderile au ajuns la 114 milioane de euro.

Euro Disney este cel mai mare operator de parcuri tematice din Europa. Compania Walt Disney deţine 40% din acţiunile Euro Disney, în timp ce Prinţul al-Waleed al Arabiei Saudite are 10 procente. Disneyland Paris a fost primul parteneriat public-privat regional din Franţa.

20 September 2010