Teama românilor de a se înhăma la credite împinge băncile să îşi modifice constant strategiile de vânzări. Potrivit unui studiu BNR, clienţii de credite preferă să lucreze mai degrabă cu instituţii financiare nebancare decât cu băncile, chiar dacă dobânzile oferite de Institituţiile Financiare Nebancare (IFN) pot fi exorbitante.

16577-e42eeda3bc1ad94c3a30963d16f43c6d.jpgPentru bănci, aceasta este o ameninţare care trebuie contracarată, motiv pentru care se discută deja despre cum ar putea fi relaxate condiţiile de creditare pentru locuinţe şi terenuri. Standardele de creditare urmează să treacă printr-o nouă revoluţie. Băncile anunţă o relaxare a condiţiilor de creditare începând chiar cu primul trimestru al acestui an. Noile măsuri de acordare a creditelor vor fi aplicate atât pentru creditele de consum, cât şi pentru cele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri. Această mişcare este atât o nevoie a băncilor în aceeaşi măsură în care este a clienţilor. Mai ales în condiţiile în care se lucrează la atragerea clienţilor către bănci încă de anul trecut, dar fără un rezultat remarcabil.

Scade numărul creditelor pe termen lung

Românii nu par să mai fie dornici să ia credite de la bănci, o arară statisticile. Ei preferă să apeleze la instituţiile financiare nebancare precum Cofidis, Provident Financial Romania sau Cetelem. Deşi acestea au nişte costuri uriaşe, oferă un mare avantaj - promisiunea că împrumutul se va încheia rapid. Într-o perioadă în care nimeni nu ştie dacă mâine va avea acelaşi salariu sau acelaşi loc de muncă, un asemenea argument este decisiv. Pe de altă parte, instituţiile nefinanciare nu pot oferi sumele pe care o bancă le oferă la un credit ipotecar, de exemplu. Tocmai de aceea, cei care vor împrumuturi pe termen scurt merg la IFN, iar ceilalţi fie merg la bancă, fie amână momentul achiziţiei pentru vremuri mai bune.

"Cererea de credite a evoluat diferit în funcţie de tipul creditului: a revenit pe o traiectorie pozitivă pentru creditele imobiliare, însă a continuat să se deterioreze pentru creditele de consum. Cererea de credite a companiilor nefinanciare a revenit în teritoriul pozitiv în T4/2010, fiind susţinută de cererea de credite pe termen scurt. În opinia băncilor, cererea de credite pe termen lung va continua să se reducă în T1/2011", se menţionează în sondajul BNR.

În ultimul an s-au redus costurile creditării (altele decât cele cu dobânzile), atât pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum. De asemenea, s-a diminuat şi gradul maxim de îndatorare.


23 February 2011