Sistemul bancar românesc s-a dezechilibrat puternic în ultimul trimestru, după ce în prima jumătate de an a funcţionat pe profit. Situaţia s-a schimbat însă atât de brusc, încât acest avans nici nu a părut să conteze. Astfel, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de aproape 200 milioane euro, cifră care depăşeşte chiar şi rezultatul negativ din 2010.

22142-business.jpgLa finele lunii septembrie, pierderea cumulată a băncilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe dintre ele s-au luptat cu creditele neperformante, despre care analiştii bancari au spus încă de la începutul anului că reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale momentului. Este vorba despre împrumuturile care nu aduc profit băncilor.

Nici măcar BCR, cea mai mare bancă din sistem, după active, nu a reuşit să înfrunte această situaţie. Astfel, aceasta a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, după ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).

BRD - Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare bancă, a reuşit să se menţină pe profit, în primele nouă luni: 382 milioane lei profit net (90 milioane euro), după standardele româneşti de contabilitate, în scădere cu 19% faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut. În trimestrul al treilea, câştigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei.

Alte instituţii de credit au revenit uşor după ce anul trecut au anunţat rezultate foarte slabe.

UniCredit Ţiriac Bank a anunţat un profit de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) în primele nouă luni, de la câteva milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au revizuit portofoliul şi constituit provizioane semnificative.

Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 milioane de lei, cu 53% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii costurilor cu provizioanele.

Băncile închid constant sucursalele din ţară

Rezultatele tot mai slabe ale sistemului s-au reflectat direct în piaţă. Numărul sucursalelor bancare, mai ales în ţară, a scăzut considerabil. Reţeaua teritorială a băncilor s-a micşorat cu 100 de unităţi de la începutul anului, de la 6.170 la 6.070 de sucursale şi agenţii, dintre care 40 au ieşit din circuit exact în trimestrul al treilea. Astfel, numărul angajaţilor din sistem a scăzut cu 230, până la 66.520 salariaţi.

Sistemul bancar a încheiat anul trecut, pentru prima dată din 1999, cu pierdere netă de 516 milioane lei, comparativ cu un câştig net cumulat de 815 milioane lei în 2009, în condiţiile în care 20 de bănci au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative.

CITEŞTE ŞI: Băncile plătesc creditele din buzunarele acţionarilor. 2011: apogeul împrumuturilor neperformante


21 November 2011