Ai credit ipotecar? Sa nu te miri daca primesti un telefon de la banca. "Va va vizita un evaluator ca sa vada apartamentul. Nu costa nimic, este doar o formalitate".

Caderea pietei imobiliare a facut ca valoarea apartamentelor sa devina mai mica decat cea a ipotecilor puse pe ele. Acum, bancile vor sa-si faca ordine in ograda si sa stie cat valoreaza cu adevarat ipotecile lor. Va ramane acest lucru chiar fara nicio consecinta pentru clienti? DailyBusiness.ro descrie cele 4 posibile scenarii in care te poti incadra daca ai apartamentul ipotecat.

Clientii vizati in primul rand de procedura reevaluarii sunt cei care au facut achizitii imobiliare in 2007 - 2008. Cel mai probabil, aceste locuinte au fost atunci mai scumpe decat nivelul din prezent al pietei imobiliare.

Bancile sunt tot mai presate de BNR sa reevalueze garantiile creditelor oferite persoanelor fizice, obligatie pe care o aveau de altfel de cativa ani, dar au evitat sa o indeplineasca.

Fata de perioada de boom imobiliar, cand creditele aveau acoperire in garantii de 100% sau chiar mai mult, in prezent raportul a coborat la 65%. Prin urmare, BNR a devenit vigilenta, si impune bancilor sa-si "blindeze" creditele cu garantii suplimentare cerute clientilor. Daca imprumutul nu mai este rambursat, banca se asigura astfel ca si-l poate recupera integral.

Pentru creditele care nu mai sunt acoperite de garantii, este foarte posibil ca banca sa ii ceara clientului sa aduca garantii suplimentare - de exemplu, masina personala, un depozit bancar, alt bun imobiliar in afara celui ipotecat. Cei care nu au cu ce veni in completare se pot confrunta cu cresterea dobanzilor la credite. Aceia care ar putea aduce garantii suplimentare dar nu vor sa o faca, ar putea suporta insa "represalii" din partea bancilor, cum ar fi cererea de rambursare imediata a creditului. Iata, detaliate, trei situatii cu care se poate confrunta posesorul de credit care trebuie sa aduca garantii suplimentare.

1 - Clientul scapa neatins
Unii bancheri sustin ca bancile nu vor cere garantii suplimentare clientilor persoane fizice pentru ca acestia nu le vor putea furniza. "Persoanelor fizice care au luat credite ipotecare de regula nu li se cere sa vina cu garantii suplimentare, pentru ca ar fi foarte greu", spune Dan Pascariu, presedintele consiliului de administratie al Unicredit Tiriac, care crede ca BNR ar trebui sa renunte la ideea de a cere bancilor reevaluarea garantiilor cu care vin persoanele fizice.

2 - Clientul trebuie sa aduca un co-debitor
In fine, clientilor care nu au garantii suplimentare banca le poate cere sa aduca un co-debitor, adica o persoana care sa isi asume responsabilitatea platii ratelor, alaturi de contractantul creditului.

3 - Clientului ii creste dobanda la credit
Pentru clientii care nu pot sau nu vor sa vina cu garantii suplimentare, bancile s-ar putea gandi sa creasca dobanzile. "Majorarea costurilor e indreptatita deoarece riscul asociat creditului va fi mai mare, deci trebuie acoperit printr-o dobanda mai mare", a declarat pentru DailyBusiness.ro Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din banca centrala.

 

Sursa

14 April 2010