Bancile nu vor da drumul la credite noi cat timp insolventa ramane o procedura facila prin care antreprenorii sa se poata eschiva de la plata creditelor, atentioneaza bancherii.Inca din vara bancherii au inceput sa vorbeasca despre "sportul national" al trimiterii firmelor in insolventa, iar conflictul a luat amploare in ultimele luni.

sursa:www.wall-street.ro"Faptul ca un numar din ce in ce mai mare de companii au intrat in insolventa in ultima perioada constituie unul dintre factorii majori - nu singurul, totusi- care franeaza reluarea creditarii", spune Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost.

In cazul in care o companie deschide procedura de insolventa, banca este nevoita sa provizioneze integral creditele acordate, chiar daca nu inregistreaza probleme la rambursare.

In acest caz, bancherii spun ca interesul de a se implica in restructurarea companiei scade, aparand tentatia sa mearga direct spre lichidare si executarea garantiilor, mai ales ca planurile de refacere prezentate de antreprenori sunt adesea formale.

"Daca banca creditoare a constituit deja un provizion pe clientul respectiv, atunci orice nou credit acordat ar trebui provizionat din start, ceea ce face ca disponibilitatea bancii sa acorde un nou credit pe baza planului de reorganizare sa fie foarte redusa.

 

Daca nu se coroboreaza prevederile din legea insolventei, si aici ma refer in special la insolventa prin reorganizare, cu modalitatea de provizionare a creditelor, atunci bancile comerciale vor fi obligate sa voteze in adunarea creditorilor mai degraba pentru lichidare si nu pentru reorganizare", spune Sergiu Oprescu, presedinte executiv al Alpha Bank.




Sursa

18 December 2009