Vânzările de credite garantate de stat au accelerat creşterea ipotecarelor în iulie, soldul finanţărilor pentru locuinţe urcând cu echivalentul a 100 de milioane de euro pe parcursul lunii trecute.

20670-6-adrian-jantea-cv.jpgBăncile aveau în portofolii la sfârşitul lunii iulie credite ipotecare cu o valoarea cumulată de aproape 7,2 mld. euro (30,5 mld. lei), cu 10% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Creşterea de luna trecută vine după ce împrumuturile acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe consemnaseră o creştere anuală de 7% în iunie, adică cel mai slab ritm din ultimul an şi jumătate, resimţindu-se astfel absenţa temporară a vânzărilor de credite "Prima casă".

Creditele garantate de stat au revenit însă în oferta mai multor bănci în luna iulie, dar bancherii spun că şi cererea de credite standard îşi revine. Numai creditele vândute prin "Prima casă" au fost de circa 70 mil. euro.

"În afară de programul "Prima casă", la accelerarea creşterii creditului ipotecar a contribuit şi cererea mai mare pentru creditele standard. În cazul nostru, creditul imobiliar în euro cu avans de 10% înregistrează o dinamică în continuă creştere", a declarat Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.

Creditele imobiliare sunt acordate pe perioade foarte lungi, de 20-30 de ani, astfel că rambursările sunt foarte mici, iar creşterea soldului conturează destul de bine nivelul vânzărilor noi.

Finanţările în valută sunt în continuare preferate de români, datorită diferenţialului mare de dobândă între lei şi euro. Dobânda anuală efectivă medie la un credit ipotecar în euro ajungea la 6,6% la sfârşitul lunii iunie, în timp ce la lei costul efectiv depăşea 9%, potrivit datelor BNR. Creditele în valută depăşeau 6,8 mld. euro la sfârşitul lunii trecute, fiind în creş­te­re cu 12% faţă de iulie 2010, în timp ce ipotecarele în lei au scăzut pentru a 13-a lună consecutiv, ajungând la 1,54 mld. lei (360 mil. euro).

Bancherii spun că pe lângă diferenţialul de dobândă, şi exprimarea preţurilor în euro alimentează apetitul clienţilor pentru astfel de împrumuturi.

Şi creditele de consum încep să-şi revină treptat, după ce bancherii au venit începând din primăvară cu oferte promoţionale, încurajaţi fiind de semnalele pozitive din economie. Astfel, soldul creditelor de consum a urcat în iulie pentru a treia lună consecutiv, până la 63,8 miliarde lei (15 mld. euro).

"Promoţiile au constituit şi ele un vector de creştere atât pentru creditele de consum, cât şi pentru cele imobiliare. Datorită cererii noi am prelungit campania promoţională la creditele de refinanţare până în luna septembrie", a mai spus Jantea.

Structura pe valute a creditelor de consum este mai echilibrată decât în cazul ipotecarelor, peste 40% din împrumuturi fiind în lei. Spre deosebire de creditele ipotecare, nici bancherii nu au încurajat clienţii să împrumute sume în valută fără garanţii. Multe bănci afişează, de exemplu, dobânzi mai mari la creditele de consum în euro decât la cele ipotecare în lei.


Sursa

30 August 2011