BCR vede o creştere economică de 2% în 2011 şi o revenire sau stabilizare a unor sectoare cheie. Când economia începe să crească, preţul activelor urmează tendinţa. Aşa că, spun bancherii, cei care se vor să-şi cumpere o casă ar trebui să o facă acum.

17695-investitii_imobiliare_91524500.jpgDacă România va încheia 2011 cu o creştere economică de 2%, asta nu înseamnă că o vom simţi şi în buzunare, spune Lucian Anghel, economistul-şef al celei mai mari bănci de pe piaţa locală, cu ocazia prezentării raportului macro pe primul trimestru.

Însă, de prin 2012, an în care cei de la BCR estimează o creştere de 3,9%, şi 2013 lucrurile ar trebui să meargă mai bine şi pentru populaţie. Asta se traduce prin şomaj în scădere şi creşterea salariilor, totul pe un fond al creşterii investiţiilor străine. Când la populaţie ajung mai mulţi bani şi piaţa imobiliară reacţionează, astfel că vom asista la o creştere a preţurilor activelor imobiliare.

"Am mai trecut printr-o perioadă de creştere economică şi abia după 2-3 ani am simţit-o în buzunare. Creşterea economică din 2011 nu se va simţi în buzunare. Va fi una statistică şi e foarte important cum o gestionezi ca să o simţi în 2012-2013. Românul de rând ar trebui să fie precaut în 2011, deşi, paradoxal, ca proces investiţional, cel mai bun moment să-ţi cumperi o casă e acum.

Odată ce creşterea economică apare, odată ce revine exberanţa, odată ce scade rata şomajului, odată ce cresc salariile, automat şi valoarea activelor începe încet-încet să-şi revină. Dacă vin şi investiţii străine directe, cu atât mai mult", spune Anghel.

Asta se va întâmpla după doi sau trei ani (dacă punem la socoteală şi 2011) în care sectorul rezidenţial a supravieţuit aproape integral datorită schemelor de garantare ale statului, care a pompat credit de 1,7 miliarde de euro prin programul Prima Casă.

Dobânzile percepute acum la credite sunt un alt aspect important ce trebuie luat în calcul. Cei de la BCR văd o creştere a dobânzilor la euro (moneda predilectă a creditului ipotecar) cu 0,25 pp peste nivelul de acum, dar şi o creştere a dobânzilor la lei începând cu 2012, an în care BNR va fi nevoită să crească rata de referinţă în lupta sa cu inflaţia.

Datele BNR arată o dobândă anuală efectivă medie pentru creditele de locuinţe de 6,36% la euro şi de 10,52% la lei în luna februarie.


Sursa

20 aprilie 2011