Justiţia italiană suspectează Institutul de Opere Religioase (IOR), banca Vaticanului, de spălare de bani, relatează La Repubblica. Procuratura din Roma anchetează zece bănci în acest dosar, dintre care grupuri mari, precum Unicredit sau Intesa Sao Paolo.

Justiţia italiană a descoperit că banca Vaticanului gestiona conturi în instituţii fără ca la titular să fie trecut numele unei persoane fizice sau juridice, numai sigla IOR, ceea ce poate reprezenta un paravan care ascunde operaţiuni de spălare de bani.

Într-unul dintre aceste conturi, deschis la Unicredit şi descoperit în 2008, au fost transferaţi circa 180 de milioane de euro în decurs de doi ani.

"Ipoteza anchetatorilor este că persoane care au domiciliul fiscal în Italia au folosit şi folosesc IOR ca pe un paravan pentru a ascunde diferite infracţiuni, de la fraudă la evaziune fiscală", apreciază procurorul adjunct Nello Rossi şi parlamentarul Stefano Rocco Fava.

Când Parchetul italian a cerut numele titularilor conturilor, cele oferite nu s-au confirmat, ceea ce înseamnă că au fost încălcate legile împotriva spălării de bani.

Autorităţile italiene nu pot să intervină împotriva IOR, pentru că aceasta beneficiază de extrateritorialitatea acordată Vaticanului şi nu este obligată să respecte normele financiare în vigoare în Italia.


1 June 2010