Ploaia de centre comerciale va aduce si ieftinirea chiriilor pentru spatiile de expunere.
Din 2006 incoace, Romania a devenit un „tigru“ european al centrelor comerciale. Studiile de profil arata ca, dintre statele Uniunii Europene, tara noastra a
consemnat cea mai mare rata de crestere a stocului de noi spatii in centre comerciale moderne. Pe continent, doar Rusia a avut o evolutie superioara. Aici s-a inregistrat
o rata de crestere de 125%.

Tara noastra se afla printre codasele zonei central si est-europene la numarul de metri patrati de spatii comerciale moderne ce revin unei persoane si pana la sfarsitul anului viitor nu se intre-vad modificari spectaculoase. Astfel, desi aritmetic Romania va incheia anul viitor cu cel mai mare ritm de crestere a pietei, circa 100% in doi ani (2006-2008), stocul total de spatii comerciale va continua sa fie unul dintre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est (CEE).

Proiecte-gigant
Conform datelor studiului Erste Bank (Sector Report CEE Real Estate), la sfarsitul anului 2008 stocul de centre comerciale in Romania va fi de 0,08 mp/locuitor, de cinci pana la opt ori mai putin fata de Polonia, Cehia, Marea Britanie sau Franta. Totusi, Bucurestiul se descurca mai bine la acest capitol. Acelasi studiu arata ca fiecare bucurestean va „dispune“, pana la sfarsitul anului viitor, de circa 0,4 mp de spatii comerciale moderne, aproape de nivelul capitalei maghiare si peste cel al capitalei ruse. De fapt, acest grad de saturatie mai mare de pe piata de retail bucuresteana comparativ cu restul tarii explica exodul dezvoltatorilor catre orasele din provincie.
Din cele circa 100 de noi proiecte de centre comerciale anuntate pentru urmatorii 3-5 ani in Romania, doar 14 au ca locatie orasul Bucuresti. Totodata, pe piata oraselor secundare se manifesta din plin o tendinta care ilustreaza lupta ce se da pentru locatii si clientela: dezvoltatorii vin cu proiecte tot mai mari (vezi tabelul). Analistii pietei spun ca „gigantismul“ este mai degraba o masura de descurajare a competitiei, pentru a-si asigura exclusivitatea pe anumite zone sau chiar orase. Colliers International estimeaza ca, in total, in 2008, vor fi livrati peste 320.000 mp de spatii comerciale inchiriabile in afara Bucurestiului.

Supracapacitare pe alocuri
Volumele impresionante de noi spatii comerciale care urmeaza sa fie livrate i-au facut pe unii analisti locali sa vorbeasca despre pericolul supracapacitarii si chiar al falimentelor pe segmentul centrelor comerciale. „Dupa finalizarea proiectelor anuntate ar putea aparea fenomenul de supraoferta, iar cei mai avantajati jucatori vor fi cei care au intrat primii pe piata“, a declarat Troy Javaher, director of business development capital markets al companiei Jones Lang LaSalle. La randul sau, Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International, pune mari semne de intrebare in dreptul unor proiecte demarate in unele orase secundare, dar si in Bucuresti. Spre exemplu, in cartierul Berceni se afla in prezent cateva unitati comerciale moderne (mall, hipermarket, cash & carry) - City Mall, Huedin Mall, Selgros si Metro. In zona, langa Selgros, hipermarketul Auchan se pregateste sa deschida a doua unitate din Capitala, magazin care va face parte dintr-un complex comercial mai mare. Tot aici se deruleaza lucrarile de construire la mall-ul Sun Plaza, care urmeaza sa fie livrat la finele anului viitor. Mircea Curuia, director general adjunct al EMCT, companie care dezvolta proiectul mall-ului Sun Plaza, spune ca problema supracapacitarii pietei de shopping mall-uri va afecta doar centrele comerciale de slaba calitate. „Daca cineva va da faliment, atunci va asigur ca nu noi vom fi aceia“, a tinut sa precizeze Curuia.

Atentie, cad chiriile!
Asteptarile legate de noile livrari au provocat un alt efect - scaderea chiriilor. Analistii Colliers au consemnat o reducere, in medie, de 10% a chiriilor pentru spatiile centrelor comerciale din România, desi în aceasta perioada a fost livrat un singur proiect la Pitesti si extins un mall (Bucuresti Mall) in Capitala. Colliers estimeaza pâna la sfârsitul anului continuarea trendului, respectiv o scadere cu înca 10-15%.
In prezent, in centrele comerciale din Bucuresti, chiria lunara solicitata este de 25-28 euro/mp, iar in centrele comerciale din provincie - de 17-22 euro/mp, conform Colliers. Chiriile practicate in estul Europei sunt mult mai mici comparativ cu vestul, unde acestea variaza intre 70 euro/mp (Viena) si 170 euro/ mp (Paris).

New entry pe piata
Grupul german ECE Projektmanagement si-a anuntat planurile privind construirea a 10 centre comerciale in principalele orase din România, investitia medie alocata unui proiect fiind de 100 milioane euro. In plus, ECE Projektmanagement a încheiat un acord cu dezvoltatorul proiectului imobiliar Sema Parc din Bucuresti, River Invest, pentru constructia zonei comerciale. Investitia alocata acestui proiect, cu o suprafata utila de 70.000 mp, este de 150 milioane euro.

Sursa

9 October 2007