Din cauza preturilor exagerate, locuintele de lux nu mai sunt cautate in Romania

 



Gardianul - 28.11.2006
 

Cartiere rezidentialeTot mai multi investitori au inceput sa dezvolte proiecte care vizeaza clasa medie pentru ca locuintele construite in cartiere rezidentiale din Capitala si din marile orase din tara sunt prea scumpe chiar si pentru romanii cu bani. Liviu Ureche, fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobilare (ARAI), ne-a declarat ca succesul pe care l-a avut pana in prezent segmentul locuintelor de lux nu va mai fi acelasi, iar investitorii vor cauta tot mai multe proiecte care sa vizeze strict clasa de mijloc. „Constructorii vor dezvolta, pe viitor, tot mai multe blocuri cu apartamente mai ieftine pe care sa si le poata permite si romanii cu bani mai putini“, a explicat el. Spre exemplu, foarte multe constructii de acest gen vor aparea, intr-un viitor apropiat, in cartiere precum Drumul Taberei sau Titan.

Casele scumpe,ocolite si de cei cu bani


Pe de alta parte, din cauza ca in Romania casele cu etaj sunt destul de scumpe chiar si pentru cei cu bani, romanii au inceput sa cumpere locuinte in strainatate, cu cateva sute de mii de euro mai ieftine decat la noi, pe care, apoi, le inchiriaza pe sume mult mai mari decat le-ar fi inchiriat in tara. Ureche a explicat ca aceste case sunt inchiriate pe termen lung, de obicei, angajatilor de la ambasade, fiind destul de greu sa le cumperi. „Bucurestiul ramane orasul cu cele mai scumpe locuinte, pretul unei case cu etaj pornind de la 500.000 de euro“, a mentionat acesta.
Asa se face ca romanii cu bani prefera sa investeasca intr-o proprietate in Spania, Italia sau Franta. „O investitie poate ajunge, in acest caz, la aproximativ 200.000 de euro. Or, acesti bani sunt recuperati apoi din chirie“, a mai spus Liviu Ureche. El a adaugat ca „mai dificil este sa achizitionezi o proprietate in Creta, unde este nevoie de sase luni, timp in care viitorul proprietar este ocupat de Ministerul Apararii de acolo“.

Conceptul de «locuinta de lux», slab definit in Romania


Sunt insa analisti care spun ca in Romania nu este deloc definit termenul de „locuinta de lux“. Expertul imobiliar Artur Silvestri ne-a declarat ca aceasta piata are anumite caracteristici, fiind definita prin cladiri mai vechi, de prestigiu, individualizate printr-o anumita arhitectura, si nu de case noi in cartiere rezidentiale. „La Viena, Paris sau Barcelona luxul apartine oamenilor cu foarte multi bani sau companiilor, care investesc intr-o cladire veche si apoi o renoveaza, pentru ca in aceste capitale constructia de blocuri noi nu este la fel de intensa ca la noi“, a explicat Silvestri.

Articol integral in Gardianul

Senica Micu
Gardianul
 

28 November 2006