Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a scos la licitaţie construcţia autostrăzii Sebeş-Turda. Aceasta are o lungime de 70 km, iar costurile estimate sunt de aproape 2,5 miliarde lei (554 milioane euro).

31112-autostrada.jpgAutostrada, care va costa aproximativ 8 milioane euro pe kilometru, este împărţită în patru segmente şi urmează să fie finanţată în proporţie de 85% din fonduri europene. Restul banilor va veni de la bugetul de stat.

Potrivit anunţului de participare, câştigătorul contractului va fi cel care va prezenta oferta cea mai ieftină. Durata de construcţie este de 22 luni – 4 luni pentru proiectare, respectiv 18 luni pentru execuţia lucrărilor.

Autostrada ce leagă Sebeş de Turda este prima autostradă finanţată din bani europeni care a fost scoasă la licitaţie în ultimul an. De aproape un an, fondurile ce trebuiau să vină de la Uniunea Europeană au fost blocate, iar cealaltă sursă de finanţare (banii de la bugetul de stat pentru investiţii) a fost redusă puternic.

Ultimele licitaţii pentru autostrăzi din fonduri europene au avut loc în luna august a anului trecut. Este vorba de construcţia a trei segmente din autostrada Timişoara-Lugoj, dar lucrările nu au început nici până acum - perioada de selecţie a constructorilor a durat aproape nouă luni, iar apoi au urmat contestaţiile.

Între timp însă, statul a scos la licitaţie în concesiune alte trei autostrăzi, Craiova-Piteşti, Comarnic-Braşov şi inelul de centură al Capitalei la standard de autostradă, urmând ca până la sfârşitul acestui an să anunţe numele investitorilor privaţi care vor construi pe banii lor cele trei şosele. 

CITEȘTE ȘI: Niciun kilometru reabilitat la centura Capitalei, în 2013

22 iulie 2013