Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a dat de înţeles că Vinci n-ar fi interesat de construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, pentru care a câştigat contractul de atribuire.

"Dacă lucrurile se tărăgănează şi nu vom semna până la sfârşitul anului contractul pentru Comarnic-Braşov, probabil că o să le transmit că înţelegem că nu îi mai interesează contractul", a declarat Radu Berceanu.

Acesta declara, în urmă cu câteva săptămâni, că mai sunt două trei chestiuni de pus la punct, după care constructorii ar putea lua decizia finală de semnare a contractului.

Însă semnarea nu a mai avut loc. "Ei (reprezentanţii Vinci - n.red.) au solicitat ca, în cazul în care, după semnarea contractului, acesta încetează, să ne dea nouă proiectul tehnic pentru autostradă, înainte de începerea lucrărilor, iar noi să-l plătim. Acest lucru însă nu se acceptă", a declarat pentru Business Standard Adrian Ionescu, director în cadrul Ministerului Transporturilor. Potrivit unor surse din piaţă, suma pe care cei de la Vinci ar putea să o solicite este în jur de câteva zeci de milioane de euro. Responsabilii de la Vinci sunt îngrijoraţi că, în cazul unei schimbări de regim politic, ar putea pierde din nou contractul de concesiune şi cer ca statul să cumpere de acum proiectul.

Companiei i-a mai fost anulat, în 2005, un contract de concesiune. Măsura făcea parte din programul preşedintelui Traian Băsescu, care acuzase în campania electorală că parteneriatul public-privat ar fi fost acordat în mod fraudulos după ce o delegaţie străină de şefi de stat a "venit să-şi ia tainul".

19 November 2009