Taxele locale ar putea scădea cu 4% sau creşte cu 36%, susţine premierul Victor Ponta. Potrivit acestuia Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale.

28679-tax.jpgLa sfârşitul şedinţei de guvern, premierul Victor a explicat că Executivul înştiinţează autorităţile locale care este rata cumulată a inflaţiei pe trei ani, „în care au dreptul dacă vor ei şi dacă votează în Consiliul Local să actualizeze taxele16% este rata cumulată a inflaţiei, iar ei au voie conform legii +/-20%”,

Adică pot să şi le scadă cu 4% taxele, pot să şi le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii”, a spus Victor Ponta.

Premierul a ţinut să sublinieze că nu va publica hotărârea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia, până nu este clar pentru toată lume, că majorarea taxelor nu vine de la Guvern şi că actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, şi asta numai dacă doresc.

Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, au declarat surse oficiale, citate de agenţia Mediafax.

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012.

Imediat, Ministerul Finanţelor a retras de pe siteul instituţiei proiectul de hotărâre, explicând că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare. Cu alte cuvinte, este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu instituţiile financiare internaţionale.

 CITEŞTE ŞI: Sute de impozite aberante golesc buzunarele românilor, indiferent de guvernare

 

 

13 December 2012