Autorităţile emiratului Abu Dhabi au decis că populaţia va beneficia de un ajutor de 650 milioane dolari, sub forma unor credite pentru locuinţe. Cetăţenii vor putea accesa aceste fonduri numai pentru a-şi achiziţiona sau renova o locuinţă şi nu vor plăti niciun fel de dobândă.

20119-abu_dhabi.jpgConsiliul Executiv al statelor arabe din Golf a anunţat astăzi că aproape 1.500 de locuitori din oraşele Abu Dhabi şi Al Ain (capitala Regiunii de Est) se vor bucura de aceste împrumuturi de la stat. Cu ajutorul acestor bani, cetăţenii îşi vor putea construi locuinţe sau renova proprietăţile existente, notează publicaţia Arabian Business.

• În Abu Dhabi vor merge aproximativ 436 milioane dolari
• Locuitorii din Al Ain vor primi circa 214 milioane dolari
• Fonduri suplimentare de aproape 150 milioane dolari urmează să ajungă în Regiunea de Vest (al treilea sector administrativ al emiratului)

Condiţii avantajoase pentru beneficiarii creditelor susţinute de stat

Suma maximă care poate fi împrumutată este de circa 550.000 dolari, iar banii trebuie investiţi în locuinţe. Creditul trebuie returnat în maximum 30 de ani şi nu se plăteşte nicio dobândă. Suma totală a creditului se poate reduce cu până la 22%, odată ce construcţia este finisată.

În luna iunie s-au alocat fonduri de 1,9 miliarde dolari, din bugetul pentru anul 2011, pentru îmbunătăţirea infrastructurii, proiecte imobiliare şi credite pentru cetăţeni. Decizia făcută publică astăzi este în conformitate cu eforturile de „a oferi cetăţenilor standarde de viaţă decente şi stabile", subliniază publicaţia arabă.

Autorităţile din Abu Dhabi investesc alte 2,5 miliarde dolari numai în proiectul Al Falah, în urma cărora se vor construi aproape 5.000 de vile, care vor fi vândute la un preţ accesibil numai către locuitorii Emiratelor.

De ce, pe timp de criză, nu se taie costurile?

Tulburările sociale au ocolit Emiratele Arabe Unite, spre deosebire de Bahrain, Oman şi Yemen. Astfel că, în luna martie, autorităţile au promis să investească 1,6 miliarde dolari în electricitate şi reţele de apă pentru emiratele din nord, care contrastează puternic cu luxoasele Abu Dhabi şi Dubai.

De asemenea, al treilea cel mai mare exportator mondial de petrol brut şi-a luat obligaţia faţă de cetăţenii săi de a micşora preţurile a 400 de produse alimentare şi electrocasnice, comercializate de 70 de retaileri. Mai mult de atât, autorităţile au anunţat majorarea pensiilor cadrelor militare cu 70%.

Prin aceste măsuri, autorităţile doresc să evite orice fel de manifestare socială, având în vedere că creşterea preţurilor la produsele alimentare a reprezentat un factor cheie în revoltele populare care au dat jos de la putere conducătorii Egiptului şi Tunisiei.

Aceeaşi strategie a fost adoptată şi de către Arabia Saudită, cea mai bogată ţară din Golf. Din martie şi până acum, Regele Abdullah a oferit cetăţenilor săi ajutoare sociale în valoare de peste 100 miliarde dolari.

CITEȘTE ȘI


1 august 2011