Fondul Monetar Internaţional recomandă creşterea primelor de asigurare care sunt acum de 10, respectiv 20 de euro, în funcţie de materialele din care este construită locuinţa.

sursa:cotidianul.roLegea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze asigurările, iar contractul de reasigurare va fi încheiat, a declarat directorul general PAID, Marius Bulugea. "Nu este o dată certă. Totul depinde de evoluţia negocierilor cu brokerii de reasigurare şi de momentul încheierii contractului cu PAID", a spus Bulugea, prezent la un seminar de specialitate.

Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re vor furniza, în perioada următoare, preţul estimativ al contractului de reasigurare a Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

El a amintit că, în prezent, cel mai important aspect al activităţii societăţii se referă la achiziţionarea şi realizarea sistemului IT care va gestiona poliţele vândute şi va genera permanent gradul de penetrare şi furnizare a listelor persoanelor neasigurate. "Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost încheiat cu Essential Systems. Sistemul va fi dezvoltat folosind tehnologii Microsoft şi infrastructura IBM", a spus şeful PAID, care a evitat să precizeze valoarea contractului.

Primele de asigurare obligatorie a locuinţelor, stabilite, în baza legii, la 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de tipul de construcţie, ar trebui revizuite, potrivit recomandărilor făcute industriei de asigurări din România de către FMI, în cadrul Raportului de Evaluare a Stabilităţii Financiare. "Asigurarea obligatorie a locuinţelor, care se va aplica în cursul acestui an, reprezintă un mecanism sensibil de finanţare şi de degrevare a bugetului de stat în eventualitatea producerii unei catastrofe naturale. Totuşi, primele de asigurare ar trebui revizuite astfel încât să fie suficiente pentru o reasigurarea eficientă a programului. Totodată, expunerea potenţială a Guvernului sub această schemă de protecţie prin asigurare ar trebui să fie estimată şi făcută publică", recomandă raportul FMI.

 


 

Sursa

18 March 2010