Aproape 9 români din 10 spun că au fost afectaţi de criza economică internaţională, cea mai mare proporţie la nivel european, potrivit unui studiu Transatlantic Trends, realizat de GMF şi citat de NewsIn.

Relaţiile UE-România: 70% dintre români spun că UE ar trebui să aibă şi ea un leadership pe plan internaţional, iar 63% cred că aderarea la Uniune a fost un lucru bun pentru economia ţării.

Economia: 57% dintre români vor ca SUA să aibă rolul principal în gestionarea economiei internaţionale, 70% vor ca şi UE să aibă un astfel de rol..89% dintre români - cea mai mare proporţie la nivel european, cu 29 puncte peste media europeană au spus că ei sau familiile lor au fost afectaţi de criza economică.

Noile puteri: 67% dintre români au cea mai favorabilă percepţie cu privire la China, la nivel european. În opinia lor, 44% cred că această ţară are un rol pozitiv în economia globală. 46% au o părere favorabilă şi despre India.

Turcia: 43% dintre români sunt de părere, pentru al cincilea an consecutiv, că aderarea Turciei la UE ar fi un lucru pozitiv. În această privinţă, România este singurul stat din Uniune unde s-a desfăşurat studiul în care proporţia este atât de mare. România este singura ţară din Uniune în care cetăţenii cred că Turcia are destule valori comune cu Occidentul pentru a face parte din această zonă.

Majoritatea respondenţilor din UE cred că Turcia nu are suficiente valori comune pentru a fi parte din Occident. În 2004, 73% dintre turci spuneau că aderarea la UE ar fi bună, dar susţinerea a scăzut la 38%. 48% dintre turci nu sunt îngrijoraţi de ambiţiile nucleare ale Iranului, spre deosebire de 79% dintre europeni şi 86% dintre americani.

Proporţia turcilor care spun că ţara lor ar trebui să aibă o cooperare mai strânsă cu ţările din Orientul Mijlociu pe chestiunile internaţionale s-a dublat faţă de 2009.

În privinţa economiei, europenii privesc spre Washington pentru ajutor, parţial datorită popularităţii lui Obama. 29% dintre americani şi 31% dintre europeni cred că gestionarea problemelor economice internaţionale ar trebui să fie o prioritate pentru liderii din SUA şi Europa, economia devansând terorismul, schimbarea climatică sau Orientul Mijlociu.

Studiul a fost efectuat în SUA şi ţări europene şi au fost chestionaţi mai mult de 13.000 de oameni. Ţările europene chestionate: Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Turcia, România şi Bulgaria.


17 September 2010