Ineficienta macroeconomica a guvernului pune pe butuci investitorii imobiliari. Peste un miliard de euro sunt blocati in terenuri

Vara este de obicei un sezon de pauza in tranzactiile imobiliare de tot felul. Insa in cazul anului in curs, acalmia de vara din zona investitionala prevesteste in­ghetul tranzactiilor, mai ales in sectoarele de activitate ale companiilor.
„Vom vedea cu certitudine semnale mai proaste catre toamna”, crede Radu Boitan, directorul general al firmei de consultanta King Sturge.

Investitorii inca mai au putere finan­ciara in a sustine serviciul datoriei catre credi­tori, iar majoritatea creditelor catre zona de dezvoltari imo­biliare au fost restruc­turate, in sensul ca cel putin nu se mai plateste principalul, ci doar do­banda.


Totusi, la toamna, cand nume­roase banci vor finaliza reevaluarea activelor, si isi vor da seama cat de subreda e aceasta fundatie, probabil ca vor decide sa abor­deze o politica mai dura vizavi de dator­nici, crede repre­zentantul King Sturge.

Primele semnale, relatate de o pu­blicatie israeliana, deja s-au vazut. Astfel, dezvoltatorii imobiliari israelieni Profit Building Industries, New Horizon Group si Intercolony Investments au fost somati de catre banci din Romania sa ram­bur­seze credite in valoare cumulata de 6,6 milioane de euro, potrivit pu­blicatiei „Globes“ din Israel.

Unii dez­voltatori rela­teaza, off the record, ca si filialele unor banci grecesti, cu expunere mare pe segmentul creditelor de dez­voltare in secto­rul imobiliar, au inceput sa res­tric­tioneze accesul datornicilor la conturile curente.
Sursa

12 August 2010