Pe piaţă începe să apară o nouă ofertă, aceea a ansamblurilor construite după 2008, cu preţuri sub cele ale dezvoltatorilor deja cunoscuţi.

Cei interesaţi de apartamente noi încep să aibă o alternativă la locuinţele scumpe ale dezvoltatorilor de ansambluri rezidenţiale mari. E vorba de blocurile construite în 2009 şi 2010, al căror număr e în creştere.

Aceşti noi dezvoltatori sunt, de fapt, singurii care mai vând în această perioadă. Explicaţia e simplă: au preţuri mai mici. E destul de greu de găsit acum, în Bucureşti, apartamente noi de două camere cu 40.000-50.000 de euro. Asta nu pentru că n-ar exista, ci pentru că nu sunt suficient promovate. Aceste apartamente au început să fie construite încă de anul trecut, în proiecte în general mici, la marginea oraşului. Prin comparaţie, tot la marginea Capitalei sau chiar în co­mu­nele apropiate, sunt nenumărate an­sambluri ale unor dezvoltatori promovaţi încă din urmă cu doi-trei ani. Problema este însă că preţurile dezvoltatorilor de care s-a auzit deja sunt de două ori mai mari.

Atunci când consultanţii imobi­liari vorbesc de cifre de vânzări ale de­veloperilor rezidenţiali, se iau în calcul doar proiectele mari, în gene­ral de peste 200 de apartamente. Exis­­tă mai multe explicaţii pentru acest l­u­cru. Prima - e greu de ţinut eviden­ţa tuturor proiectelor, unele dintre aces­tea putând avea chiar şi 6-7 apar­tamente. A doua ar fi că nu e foarte profitabil pentru consultanţi să gestioneze toate tipurile de pro­iec­te. Nu în ultimul rând, noii dezvoltatori nu apelează la serviciile consultanţilor fie pentru că-i consideră prea scumpi, fie pentru că preferă promovarea „din auzite". Un lucru ră­mâne cert însă: de anul trecut au început să apară dezvoltatori care construiesc după puterea actuală de cumpărare.

„Comparativ cu unităţile dezvol­tatorilor vechi, numărul de apartamente ale noilor dezvoltatori e încă redus. Trendul este clar însă acesta, al ansamblurilor sub 50 de apartamente. Chiar dacă nu acum, dar în-tr-un an sau doi nu exclud să putem vorbi de o contraofertă a noilor an­sambluri, la preţuri mai mici decât a celor deja consacrate", a declarat Da­niel Tudor, managerul diviziei imobiliare a Volksbank.

Exemple

Proiectele dezvoltate în ultimul timp s-au concentrat în zone precum Militari, Popeşti Leordeni, Bu­cu­reştii Noi, Mogoşoaia, Prelun­gi­rea Ghen­cea şi Fundeni. „Încadrabile în preţul de 50.000-60.000 de euro pentru două camere există pro­iecte mici, nou dezvoltate, chiar şi în Pipera, Siseşti şi Giuleşti, a­proa­pe de lac", au declarat repre­zen­tanţi ai Coldwell Banker. Vom ilustra acest gen de proiecte cu do­uă exemple de proiecte noi, cu pre­ţuri mici.
Complexul Apusului Residence a demarat construcţiile în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. Acest proiect este format din cinci blocuri, cu demisol plus parter, două etaje şi mansardă, având şase apartamente pe nivel. Blocurile s-au construit cam în 7-8 luni fiecare. În primele trei se locuieşte deja, al patrulea pro­mite a fi gata în septembrie, iar al cin­cilea prin noiembrie. „Disponi­bi­le spre vânzare mai sunt doar trei apartamente, în ultimul bloc, care urmează a se finaliza în noiembrie", a declarat un reprezentant de vân­zări al dezvoltatorului. Apartamen­tele de două camere au 56-67 mp. În aceste suprafeţe sunt incluse unul, respectiv două balcoane, iar preţu­rile sunt de 52.000-57.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. Un aspect interesant la acest complex este că terenul a fost cumpărat de dezvoltator în parcele şi treptat, pe măsură ce se constata că există vânzări şi că există deci motivaţia de a construi în continuare.
Un alt proiect cu preţuri accesibile este Fundeni Residence. Dezvol­ta­torul acestuia a mai finalizat două proiecte în zonă, cu lucrări începute în februarie 2009. În martie anul curent, apartamentele erau deja vân­­dute. Acest al treilea proiect, Fun­deni Residence, diferă de precedentele prin faptul că are doar apar­tamente de două camere, pentru care dezvoltatorul a observat că exis­tă o cerere mai mare. Suprafaţa utilă a acestora variază de la 57 la 65 mp, la care se adaugă balcon de aproximativ 10 mp. Apartamentele se vând şi „la gri" şi „la cheie". În varianta „la cheie", preţurile variază de la 45.000 la 64.000 de euro. Început în luna februarie a acestui an, acest pro­iect a vândut deja 7 apartamente din totalul de 35.

Nu e criză pentru toţi
Un complex care poate fi amintit aici, cu un mare succes la vânzări, este Militari Residence. Chiar dacă proiectul a început în urmă cu trei ani (anul trecut erau deja finalizate opt blocuri), dezvoltatorul s-a adaptat noii situaţii economice, practi­când de anul trecut preţuri mici. Proiectul cuprinde un total de 20 de blocuri cu subsol, şase etaje şi man­sardă. Pe lângă cele opt finalizate încă de anul trecut, alte şapte ur­mea­­ză a fi date în folosinţă în au­gust şi încă cinci blocuri sunt pro­mise pentru decembrie. Acest ritm alert de construire are însă şi dezavantaje - mulţi dintre proprietari se împacă tot mai greu cu locuirea într-un complex-şantier. Reprezen­tanţii dezvol­ta­torului spun că mai sunt la vân­zare 200 de apartamente dintr-un total de aproximativ 1.000 de unităţi. Preţurile apartamen­te­lor de două camere variază, în func­ţie de su­pra­faţă şi etaj, între 40.000 şi 65.000 de euro. Pentru dezvoltatorii care susţin că nu pot vinde ief­tin pentru că au cumpărat terenul pe vârf de preţ, un reprezentant al Mili­tari Re­si­dence aminteşte că terenul ansamblului a fost cum­pă­rat tot pe vârf de preţ, mai precis în anul 2007.

 



Sursa

19 July 2010