Preţurile proprietăţilor de lux din Capitală au scăzut, în ultimii doi ani, cu până la 40%. Astfel, nici acest segment nu a scăpat de trendul general al ieftinirilor din piaţa românească, spun agenţii imobiliari.

17369-11deschidere_evz_8db158872b.jpg"Oamenii fac în continuare achiziţii pe acest segment, într-un ritm mai puţin susţinut, e drept, şi au devenit mult mai atenţi la calitatea construcţiei, la finisaje şi localizare", ne-a spus Daniel Chiţoiu, consultant la Continental Consulting & Imobiliare. Potrivit acestuia, până în urmă cu aproximativ doi ani, cei mai mulţi dintre cumpărătorii din zona tranzacţiilor scumpe nu aveau neapărat o cultură a luxului şi mulţi făceau achiziţii doar pentru a profita de creşterile de preţuri.

În ceea ce priveşte ieftinirea locuinţelor pe acest segment, Daniel Chiţoiu este de părere că la această tendinţă a contribuit şi plecarea unui număr important de expaţi din România, care reprezentau un procent semnificativ dintre chiriaşii locuinţelor de lux.

Cele mai căutate zone de către cumpărătorii de locuinţe de lux continuă să fie Herăstrău (Şoseaua Nordului) şi Primăverii. În aceste zone, ieftinirile au fost mai puţin accentuate, în medie de aproximativ 25%.

Bugetul mediu alocat de românii care cumpără proprietăţi de lux este de aproximativ 300.000 de euro. Cele mai tranzacţionate locuinţe de pe acest segment sunt apartamentele cu trei camere, adaugă consultantul.

Preţuri atunci şi acum

O vilă construită în 2008, situată pe strada Polonă, în zona Piaţa Romană, se vinde astăzi la un preţ de 1,35 milioane de euro, conform unui anunţ de vânzare a proprietăţii postat de aproximativ patru luni.

Locuinţa, cu suprafaţa de 270 de metri pătraţi şi un teren de 220 de metri pătraţi, cu loc de parcare şi finisaje de lux în interior, nu şi-a găsit încă un cumpărător, deşi preţul a scăzut, la valoarea actuală, de la 1,7 milioane de euro.

De asemenea, în zona Dorobanţi, o vilă cu suprafaţa de 230 de metri pătraţi şi şapte camere, trei băi, garaj şi terasă are, în prezent, un preţ de vânzare de 600.000 de euro, cu aproape 50% mai mic faţă de preţul la care care s-a vândut o proprietate similară în 2008.

Cine mai investeşte în case scumpe

Totuşi, investitorii din zona de lux sunt optimişti şi continuă să aloce fonduri în vederea demarării unor noi proiecte. Spre exemplu, compania Eurosmart Investment, a investit 30 de milioane de dolari într-un imobil situat pe strada Eminescu, aproape de centrul vechi al Bucureştiului.

Clădirea va găzdui 28 de apartamente de lux, distribuite pe şapte etaje, iar dezvoltatorul proiectului susţine că fiecare cumpărător îşi va putea personaliza locuinţa după propriul gust în ceea ce priveşte finisajele şi mobilierul. Ultimele trei etaje ale clădirii vor cuprinde locuinţe cu suprafeţe de peste 270 de metri pătraţi, fiecare dintre ele beneficiind de terase amenajate drept grădini cu suprafeţe de până la 110 metri pătraţi fiecare.

Potrivit reprezentanţilor dezvoltatorului, nu există un preţ standard pentru proprietăţile din acest proiect şi asta deoarece fiecare locuinţă, dat fiind faptul că va fi personalizată la cererea clientului, va avea un alt preţ decât celelalte.


Sursa

4 April 2011