Apartamente noi, la prețuri scăzute – această rețetă a dus mii de clienți în Sudul Capitalei, transformând-o în cea mai activă zonă a orașului, din punct de vedere imobiliar. Cât costă locuințele, ce ansambluri urmează să fie inaugurate în 2016 sau care sunt cele mai căutate zone - IMOPEDIA prezintă detalii din Sudul Bucureștiului, cu ajutorul Sud Imobiliar Expert.

39160-sudul_bucurestiului.jpgPartea de Sud a Bucureștiului a trecut printr-o transformare spectaculoasă, în ultimul deceniu. Numărul proiectelor rezidențiale noi a crescut în cel mai rapid ritm din oraș și împrejurimile sale, iar prețurile atractive au adus clienți pe bandă rulantă. Sudul (împreună cu orașul Popești-Leordeni) a devenit preferatul tinerilor interesați să întemeieze o familie, într-un cămin nou, de calitate, care să poată fi achiziționat la un preț decent. Potrivit consultanților specializați pe această zonă, cei mai mulți astfel de clienți au venituri medii și apelează la ajutorul băncilor, pentru a-și îndeplini acest vis (fie prin creditul Prima Casă, fie prin alte tipuri ipotecare normale).

„Cu siguranță, prețul accesibil este marele avantaj al zonei: garsonierele se tranzacționează cu un preț mediu de 25.000 euro, apartamentele cu două camere au un preț mediu de 38.000 euro, iar cele cu trei camere de 55.000-57.000 euro. Prețul vilelor diferă în funcție de zonă, dar începe de la 65.000 euro, buget care, în alte părți, ar fi suficient doar pentru un apartament în bloc vechi. Dar este important de subliniat că prețurile accesibile sunt interesante numai pentru că sunt dublate de avantaje precum infrastructură nouă, acces ușor către oraș, mijloace de transport în comun în apropiere, facilități la îndemână sau construcții de calitate. Nu în ultimul rând, taxele și impozitele sunt mai mici decât în București”, punctează Florin Oprea, manager Sud Imobiliar Expert.

Cele mai căutate zone din Popești-Leordeni:

  • Dimitrie Leonida – prețul mediu al garsonierelor este de 26.000 euro, cel al apartamentelor cu două camere este de 39.000 euro, iar cel al locuințelor cu trei camere este de 57.000 euro
  • Drumul Fermei – prețul mediu al garsonierelor este de 25.000 euro, cel al apartamentelor cu două camere este de 38.000 euro, iar cel al locuințelor cu trei camere este de 55.000 euro; vilele înșiruite au un preț mediu de 85.000 euro, iar casele individuale de 125.000 euro
  • Amurgului – prețul mediu al garsonierelor este de 25.000 euro, cel al apartamentelor cu două camere este de 38.000 euro, iar cel al locuințelor cu trei camere este de 55.000 euro; vilele înșiruite au un preț mediu de 85.000 euro, iar casele individuale de 125.000 euro
  • Centru Primărie – vilele noi au un preț mediu de 100.000 euro
  • Strada Școlii-Mirăslău – casele noi au un preț mediu de 100.000 euro

O nouă zonă apărută pe hartă este Zona Greaca, unde se dezvoltă un cartier de case (ansamblu Eden Villas) – prețurile acestora sunt comparabile cu cele ale unor apartamente la bloc, din cartierele muncitorești ale Bucureștiului, fiind în jur de 65.000 euro. Totodată, demn de menționat este cartierul Allegria, unde prețul vilelor este între 57.500 și 100.000 euro.

„În plină dezvoltare este zona Leordeni, cu o infrastructură bine pusă la punct, unde prețurile sunt mai mici decât în Popești, locuințele fiind extrem de spațioase. Vilele au un preț mediu de 90.000 euro, în timp ce prețul terenurilor variază între 75 și 100 euro/mp. O altă zonă nouă, ale cărei terenuri vor trece curând în intravilan, este Popești Vest, unde vor apărea noi ansambluri rezidențiale. Deocamdată, prețul mediu al terenului este de 80 euro/mp, acesta fiind extravilan; de îndată ce vor trece în intravilan, aceste terenuri își vor dubla valoarea, ajungând din urmă prețul celor din Popești”, explică reprezentantul Sud Imobiliar Expert.

În Popești, prețul loturilor de teren variază ușor între 200 și 220 euro/mp, în funcție de caracteristicile terenului. În prezent, majoritatea cumpărătorilor intenționează să dezvolte un proiect rezidențial, numărul celor care vor să construiască o casă fiind cu mult mai mic: 80% dintre clienți sunt dezvoltatori, în timp ce doar 20% dintre clienți plănuiesc să-și ridice propriul cămin. Potrivit consultanților specializați pe această zonă, numărul loturilor de teren pretabile pentru construcția unei case a scăzut simțitor în ultimii ani, deși cererea a crescut constant, raport ce se reflectă în prețul final.

Proiecte rezidențiale ce urmează să fie inaugurate în 2016:

  • În zona stației de metrou Dimitrie Leonida, Popești Vest și Amurgului, se dezvoltă ansambluri de locuințe cu una, două și trei camere (Top Class, Astrelor Residence, Creative, Nova Residence, Lotus Residence, ART Residence)
  • La intrarea în Popești, dezvoltatorul Gama Invest continuă extinderea ansamblului Gama Towers. Tot în această zonă, se dezvoltă și Vegas Residence și Rosa Residence
  • În centrul Popeștiului, lângă Primărie, urmează să fie finalizat ansamblul de vile New House Residence. Totodată, vor fi date în folosință case din ansambluri precum Meteor Residence, Fabiani Residence, Loussiana Residence, Natalie Villas, Astrelor și Nemar Residence

„La început de 2016, clienții își manifestă interesul cu precădere pentru garsoniere, achiziționate atât pentru locuit, cât și ca investiție (circa 60% dintre clienți). Totodată, 20% dintre clienți doresc să cumpere o vilă (deși inițial erau interesați de un apartament cu patru camere, însă prețurile i-au convins să se răzgândească), având la dispoziție un buget de circa 140.000 euro”, conchide Florin Oprea, manager Sud Imobiliar Expert, companie ce își va extinde activitatea de anul acesta și în sectorul 3 al Capitalei, preluând în portofoliu ansamblul Palladium Residence.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

21 ianuarie 2016