Până recent, erau câmp. Acum sunt prelungirea firească a orașului, puternice zone rezidențiale și centre de business. Zonele de Vest și Sud ale Bucureștiului sunt reprezentarea perfectă a dezvoltării urbane: marile orașe înghit periferiile, terenurile extravilane devin intravilane, iar localitățile vecine devin noua graniță a orașului. Dată fiind localizarea mărginașă, aceste zone sunt mai ieftine și permit construcția unor produse de calitate, la prețuri mici, iar programul Prima Casă a fost și a rămas impulsul necesar pentru ca aceste zone să se tranzacționeze mult mai activ decât restul orașului.

38925-sector_4.jpgPrimul pas spre transformarea periferiei Capitalei a fost făcut în perioada de boom imobiliar. Atunci, zona de Nord s-a extins mult după Aeroportul Băneasa, devenind un adevărat pol rezidențial, comercial și business. Zone întinse de teren complet neglijat până atunci au fost transformate în averi sau chiar imperii imobiliare. Această creștere a devenit însă nensustenabilă, odată cu apariția crizei financiare. Prețurile ridicate din zonă, aerul elitist, locuințele sofisticate nu au mai fost agreate nici de către clienții zonei de dinainte de criză. a fost nevoie de o schimbare. Așa au ajuns în prim plan zonele de Sud și Vest.

Nordul avea o etichetă mare: zonă de lux. Când nu mai știi dacă o să mai ai un loc de muncă mâine, dacă îți ajung banii pentru rate, dacă o să pice și mai tare prețurile, nu mai agreezi fița sezonului trecut în imobiliare. Dezvoltatorii au înțeles asta și au început să construiască în Sud și Vest. În Sud, prețul era la jumătate față de Nord, iar în Vest era chiar și mai ieftin, la două treimi din preț. Asemenea prețuri le lăsau loc de construcții pentru buget de Prima Casă și de o marjă de profit acceptabilă”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Petru Mardare, analist imobiliare W. Invest.

Dezvoltatorii construiesc din fonduri proprii și vin cu oferte menită să vândă repede proiectele

Dacă în Nord, terenul costă în medie 200-400 euro/mp, în funcție de zonă, în Sud prețul ajunge la 30-40 euro/mp. Astfel au apărut zonele rezidențiale destinate în special celor cu bugete de cel mult 65.000 de euro. S-au construit deopotrivă case și apartamente care se vând la acest preț, suprafețe mici, blocuri mici, proiecte care să se vândă rapid, pentru că mulți dintre investitori au făcut investițiile din fonduri proprii. Băncile finanțează mult prea greu, de cele mai multe ori deloc, proiectele imobiliare.

Construcțiile din Nord și Sud au costuri similare, până la un anumit punct. Materialele costă tot atât, arhitectul, autorizațiile se plătesc la fel, indiferent dacă ridici o construcție în Primăverii sau Berceni. Economia se face la finisaje și se cumulează cu cea făcută la achiziția terenului. Dar asta nu înseamnă că o construcție mai ieftină este mai proastă. Timpul a demonstrat că nu mai este cazul de asemenea proiecte care să fie dărâmate, sau oamenii despăgubiți”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Nistor Bocăneală, consultant imobiliar al 195.ro – imobiliare din 1995.

Zona de Sud se diferențiază în mod special prin infrastructura bine dezvoltată. Drumurile sunt bune și noi, mijloacele de transport în comun acoperă și cele mai înedpărtate zone, locuitorii având acces atât la transport suprateran cât și subteran. În plus, autoritățile sprijină actic investițiile dezvoltatorilor imobiliari, lucru mai puțin întâlnit în alte zone ale orașului.

Dezvoltatorii din zona de Sud sunt puternic orientați către nevoile clienților. Fiecare proiect ține cont de publicul țintă, iar din acest motiv, tranzacțiile se fac rapid. Anual se livrează o mie de unități, iar  cererea este în continuare în creștere. Din fericire, întregul context permite clienților să găsească ce vor, iar dezvoltatorilor să aducă permanent produse noi pe piață. Este o situație de câștig mutual”, spune Bogdan Severin, director de vânzări IMOPEDIA.ro

În zona de Sud încă mai există terenuri disponibile care aparțin de București, nu doar de localitățile limitrofe

Un alt motiv pentru care Sudul este una dintre cele mai căutate zone ale momentului este apropierea de centrul Bucureștiului. Acesta este un argument pe care Vestul nu îl acoperă la fel de bine, precum și faptul că mulți dintre cei care se mută acolo aparțin în continuare de București.

Cea mai mare dezvoltare în zona de Sud se simte în zona periferică. Avantajul zonei de periferie sudică față de cea a Vestului este aproprierea mai mare a graniței cu capitala, atât geografic cât și urbanistic. În plus, chiar dacă se află la periferie, majoritatea terenurilor aparțin de sectorul 4, nu de zonele limitrofe”, au explicat pentru IMOPEDIA.ro oficialii agenției Berceni Rezidențial

În acest moment, dezvoltatorii lucrează cu o marjă de profit cuprinsă între 30 și 60%, la un preț al zonei care atinge 850 euro/mp construit și 200 de euro pentru teren. Oferta este variată, se găsesc în zonă, în aceeași măsură, atât dezvoltatori mari, cu notorietate, cât și constructori mici”, completează oficialii Sud Imobiliar Expert.

Cât despre perspective, indiferent dacă este vorba despre Sudul sau Vestul Capitalei, acestea sunt optimiste. Cel puțin atât timp cât programul Prima Casă este operațional și acoperă nevoia de finanțare a majorității. Ambele zone de dezvoltare oferă încă suprafețe mari de teren disponibile, infraastrutură în continuă dezvoltare și prețuri accesibile tuturor buzunarelor.

15 December 2015