Primele şase bănci americane, printre care şi JP Morgan, Bank of America şi Goldman Sachs, vor înregistra o creştere medie a profitului de 57%, în 2012, conform unui studiu realizat de publicaţia Bloomberg.

22853-banci_americane.jpgEşecul analiştilor de a estima corect activitatea din 2011 nu îi împiedică să anunţe profituri şi mai mari pentru 2012. Acum un an, specialiştii estimau o creştere de 32% a profiturilor pe acţiune. În schimb, acestea au scăzut cu 18%, deoarece nu a avut loc redresarea economică anticipată.

Băncile ar putea înregistra profituri pozitive în 2012, alimentate de revenirea activităţilor de trading şi din normalizarea costurilor (vor da roade măsurile de reducere a costurilor, precum şi scăderea costurilor de creditare), susţin cei 184 de analişti intervievaţi de Bloomberg. Morgan Stanley şi Goldman Sachs depind cel mai mult de veniturile din trading şi investment banking, astfel că se estimează că acestea vor înregistra cea mai mare creştere a profitului.

Estimări prea optimiste pentru anul 2011

Anul trecut, profiturile din operaţiunile de trading ale băncilor au fost scăzute semnificativ de agravarea crizei datoriilor suverane din Europa, de protestele şi răsturnarea guvernelor din Orientul Mijlociu şi Africa, dar şi de cutremurul din Japonia, care a afectat puternic segmentul energiei nucleare. Economia Statelor Unite, măsurată prin PIB, a crescut cu circa 1,8% în 2011, deşi analiştii estimau o creştere de 3,1%.

„Cu toţii am avut o viziune mult prea optimistă asupra economiei. Pentru a-şi extinde activităţile de creditare, băncile au nevoie de o creştere a PIB-ului. Cu toţii am crezut că vom asista la o creştere a creditării, iar situaţia din Europa nu a fost de mare ajutor", susţine Paul Miller, analist la FBR Capital Markets din Arlington, Virginia, fost inspector în cadrul Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Anul trecut, odată cu profiturile, au scăzut şi acţiunile băncilor, astfel că au înregistrat cele mai slabe performanţe din rândul companiilor incluse în indicele Standard & Poor's 500, companii ce provin din zece sectoare economice. Titlurile din sectorul financiar au scăzut, în medie, cu circa 20%, iar acţiunile Bank of America au înregistrat cea mai importantă depreciere, de 58%. În acelaşi timp, acţiunile Goldman Sachs s-au devalorizat 46%, Citigroup şi Morgan Stanley cu 44%, JP Morgan cu 22%, iar Wells Fargo cu 11%.

CITEŞTE ŞI: Băncile, concurenţă pentru agenţiile imobiliare. Ele scot la vânzare proprietăţi mai ieftine. Vezi ce imobile poţi cumpăra.


5 January 2012