Multe dintre clauzele contractuale abuzive impuse de banci in contracte ar putea deveni in scurt timp imposibil de aplicat. Protectia Consumatorului a elaborat un proiect de lege care confera consumatorilor drepturi sporite si transpune, totodata, in legislatia nationala prevederile noii directive privind creditele de consum.

sursa: www.ftr.roPana pe 11 iunie 2010 prevederile Directivei europene nr. 48/2008 trebuie transpuse in legislatia nationala de toate statele membre UE. Principalele schimbari pe care Comisia Europeana si-a propus sa le aduca prin adoptarea directivei s-au axat pe limitarea drastica a comisioanelor de rambursare anticipata si pe informarea precontractuala a solicitantilor de credit. 

Consumatorii vor fi protejati si cand solicita credite ipotecare

In Romania, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a fost investita cu rolul de a transpune prevederile europene la nivel national. Autoritatea a profitat de aceasta ocazie pentru a extinde aria legii dincolo de prevederile directivei.

In acest fel, s-au aditionat diverse drepturi necesare pentru protejarea consumatorilor, transformand acest act normativ intr-o adevarata lege a creditului pentru consumatori, asa cum exista si in statele occidentale.



 

Sursa

17 February 2010