Comisia de Buget din Cameră a adoptat modificarea articolului 89 din OUG 50 şi a decis ca ANPC să nu aibă dreptul să ceară BNR suspendarea activităţii de creditare a unei bănci comerciale şi că doar banca centrală poate decide acest lucru, după ce se autosesizează, informează NewsIn.

15661-0-57619-shutterstock_19470685.jpgAstfel, articolul 89 arată că "odată cu aplicarea sancţiunii amendă contravenţională, agentul constatator poate propune una dintre următoarele măsuri complementare: a) suspendarea derulării campaniei publicitare care încalcă prevederile art 8 şi 9 până la intrarea în legalitate; b) aducerea tuturor contractelor similare în conformitate cu prevederile legale, în termen de 30 de zile".

De asemenea, măsura complementară propusă pentru a fi aplicată se dispune prin ordin emis de conducătorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), iar ordinul emis poate fi contestat în instanţa de contencios administrativ.

Potrivit aceluiaşi articol, creditorii sunt obligaţi să informeze Banca Naţională a României) în termen de două zile lucrătoare despre sancţiunile ce le-au fost aplicate de ANPC pentru încălcarea dispoziţiilor OUG 50.

Iniţial, vicepreşedintele ANPC, Samuel Calotă, a solicitat modificarea articolulul 89 din ordonanţă în sensul în care ANPC putea solicita BNR să dispună suspendarea activităţii de creditare a unei bănci pe tipuri de produse până la intrarea în legalitate. Propunerea a fost însă respinsă de deputaţi.

"Ceea ce nu ne dă voie tratatul de aderare, nu ne dă voie să dăm competenţă ANPC sau pompierilor sau ANAF să transimtă sarcini Băncii Naţionale a României. Vorbim de acelaşi lucru, dar pus în ecuaţii diferite. Banca Naţională se implică, nu are cum să nu se implice, numai că nu poate să-i ceară chestia aceasta o autoritate executivă (...) Şi eu am crezut că putem face din ANPC inspectorul de teren şi din BNR decidentul din birou şi să împărţim sarcinile. Analizând în contextul tratatului şi discuţiilor cu Banca Centrală Europeană, a practicilor europene, am ajuns la concluzia că nu se poate aşa", a declarat preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan.

Totodată, directorul Direcţiei de Reglementare a BNR, Veronica Răducănescu, a declarat că instituţia nu este de acord cu amendamentul propus, "care nu răspunde în niciun fel condiţionalităţii cu FMI. O dată că este atacată independenţa băncii centrale, în al doilea rând orice competenţă ce se adaugă băncii centrale, aici se adaugă competenţă pe protecţia consumatorilor, trebuie informată BCE şi trebuie solicitat avizul acesteia".


15 December 2010