Angela Merkel avertizează că ieşirea Greciei din Zona euro ar provoca un cutremur financiar similar falimentului băncii Lehman Brothers. Cancelarul german vrea o soluţie pentru ca acest scenariu pesimist să nu se adeverească, notează publicaţia germană Der Spiegel.

26305-angela_markel.jpgDacă Grecia va părăsi uniunea monetară, întregul sistem financiar internaţional va avea de suferit, impactul fiind similar cu falimentul colosului Lehman Brothers, atrag atenţia oficialii germani. Cele mai sumbre scenarii arată că, într-o astfel de situaţie, criza datoriilor suverane se va intensifica, importante bănci se vor prăbuşi, creditările vor reintra în blocaj, iar nota de plată pe care Germania ar trebui să o achite s-ar ridica la 62 miliarde euro, scrie Der Spiegel.  

Drept urmare, nu este de mirare faptul că Angela Merkel face presiuni asupra liderilor europeni pentru a fi găsită o soluţie. Publicaţia germană susţine că, dacă s-ar derula un al treilea program de ajutor financiar al guvernului de la Atena, cancelarul german nu va mai obţine majoritatea în Bundestag (Camera Inferioară a Parlamentului). Astfel, Merkel ar dori o adaptare a actualului program: creşterea tranşelor de credit pe viitor şi reducerea valorii celor cu scadenţă mai îndepărtată.

Guvernul de la Atena trebuie să economisească aproape 18 miliarde euro în următorii doi ani, pentru a beneficia în continuare de sprijinul financiar al UE şi al FMI. În prezent, datoria externă a Greciei este de 164% din PIB, valoare ce ar trebui coborâtă în jurul nivelului de 120%, pentru ca datoria publică să devină sustenabilă pe termen mediu. Premierul grec Samaras a cerut o prelungire a termenului, însă liderii europeni au refuzat, deoarece Grecia încă trebuie să îşi demonstreze credibilitatea în privinţa angajamentelor de redresare bugetară.

 

CITEȘTE ȘI: Mamaia continuă traseul luxului. Mazăre promite investiţii de 50 milioane euro, după cel mai bun sezon din ultimii 20 ani

 

10 September 2012