Sectorul construcţiilor din Statele Unite ale Americii a început anul în forţă. Numărul autorizaţiilor de construire a crescut semnificativ în luna ianuarie comparativ atât cu decembrie, cât şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul ridicat al caselor noi este un alt semn al faptului că piaţa imobiliară americană şi economia SUA se îndreaptă către o direcţie bună, notează CNN.

23617-23614-sursa.jpgAmericanii prind curaj şi încep să îşi construiască locuinţe, după cum demonstrează statisticile. În luna ianuarie, numărul de autorizaţii de construire s-a apropiat de 700.000, respectiv cu 1% mai mult decât în decembrie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea este de aproape 20%, anunţă autorităţile americane. Cifrele depăşesc aşteptările specialiştilor din domeniu.

În acelaşi timp, în luna ianuarie, au fost finisate 530.000 de case, un număr cu 12% mai mic faţă de luna decembrie. În schimb, statisticile arată că numărul este în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Odată cu uşoarele schimbări pozitive înregistrate de economia americană, se pare că şi segmentul rezidenţial dă semne de revigorare. Deşi vor mai trebui depăşite multe obstacole până când acest sector al pieţei imobiliare se va recupera complet, până când va ajunge la nivelul dinainte de 2007, până acum se află pe calea cea bună”, a declarat pentru CNN Mike Lubansky, analist financiar la Sageworks.

Dar pentru o revigorare completă a pieţei imobiliare, analiştii subliniază că este nevoie de îmbunătăţiri în toate sectoarele. Nivelul şomajului a scăzut pentru a cincea lună la rând, astfel că acum este la 8,3%, cel mai mic procent de la începutul anului 2009.

„Informaţiile furnizate de autorităţile americane demonstrează că s-a consolidat revenirea segmentului rezidenţial, spre sfârşitul anului 2011. Acest lucru a continuat şi la începutul noului an, dar şi mai important este că au crescut şansele ca piaţa imobiliară să îşi revină pe parcursul anului 2012”, susţine Gus Faucher, economist în cadrul PNC Financial Services Group.

Dacă numărul locurilor de muncă disponibile ar continua să crească şi anul acesta, scăderea nivelului şomajului s-ar reflecta cât mai repede într-o creştere a consumului, ceea ce ar duce la o revenire a sectorului rezidenţial. În schimb, principalul risc rămâne cel al crizei financiare din Europa, se plâng analiştii americani.

AFLĂ: Cum vrea guvernul SUA să salveze piaţa locuinţelor?


28 February 2012