Pentru cei pasionaţi de amenajări interioare, schimbarea sezonului este întotdeauna un moment potrivit pentru a schimba modul în care arată locuinţa. Pentru toamna aceasta, specialiştii expun trendurile, blogurile internaţionale prezintă numeroase fotografii iar magazinele se întrec deja în oferte de sezon. Cel mai important, ofertele variate înseamnă că există game de produse accesibile tuturor, ceea ce face schimbarea cu atât mai plăcută.

31378-fallhouse.jpgDesignul de toamnă trebuie să aducă în interior culorile si texturile de afară. Tocmai de aceea, preferatele sezonului sunt culorile pastelate, nuanţele tomnatice ale frunzelor, cuprului, alamei şi lemnului, cât şi culorile reci.

„Există trei mari tendinţe pentru toamna anului 2013. Roşu şi albastru: deşi sunt culori specifice verii, ele se potrivesc de minune şi sezonului următor. Aspectul lemnos: se poartă piesele de mobilier sau finisaje care prezintă imprimeuri ce amintesc de „inelele” unei buturugi. Patchwork design: dificil de tradus în română, acest termen desemnează un design ce aminteşte de cuverturile tradiţionale, ţesute de bunicile noastre”, arată designerii Decoist.com.

Magazinele de specialitate crează noi curente în domeniu. Mai multe stiluri, în care să se regăsească pe cât de mulţi clienţi posibil. Nuanţele şi texturile toamnei se împletesc cu stilul urban, în cele mai noi modele de tapet sau vopseluri, dar şi în gamele de accesorii şi decoraţiuni.

„Accentele în locuinţă sunt puse în această toamnă pe diverse accesorii confecţionate din lemn, blană sau ratan, pe lumânările mari susţinute în suporturi de sticlă sau metal, dar şi pe alte elemente cromatice de stil. Tot în această perioadă se poartă şi culorile vesele, în nuanţe pastelate, indiferent dacă vorbim despre mobilier, accesorii sau despre alte obiecte decorative”, a declarat Mugurel – Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România.

Pentru cei tensionaţi, se recomandă culorile reci, cu efect calmant şi relaxant

Pentru clienţii tensionaţi, specialiştii recomandă culorile reci, care au un efect calmant şi relaxant. Rozul, ca şi culoare accentuantă, aduce vioiciune în paleta de culori, împiedicând astfel o răcire excesivă. Dar atenţie la suprafeţele colorate: acestea trebuie să fie reprezentate mai mult de obiectele decorative. Tonurile pastelate, delicate, au avantajul că transformă şi cele mai mici încăperi într-unele aparent generoase.

Pentru clienţii care preferă aerul nostalgic al naturii tomnatice, materialele precum lemnul veritabil, laminat sau chiar şi imitaţiile sintetice sunt ideale. Suprafeţele cu patină sau cu efect rugos reprezintă esenţa acestui stil. Tabloul este completat de accesorii confecţionate din lemn, blană sau ratan, de pernele mari în tonuri deschise de alb-gri, de recipientele întinse, ornamentate cu fructe de sezon sau de plantele decorative care imită crengile şi frunzişul tomnatic al pomilor.

Stilul urban se regăseşte şi în decoraţiunile tomnatice

Pentru clienţii care caută un aer funcţional şi plin de şarm, se recomandă tonurile de gri, bej, albastru şi negru care conferă locuinţei o atmosferă calmă şi echilibrată. Strălucitorul, combinat cu nuanţele mate şi suprafeţele rugoase ale accesoriilor din sticlă sau metal, crează o serie de contraste puternice care nu pot să nu îţi atragă privirea.

Pentru cei care deja tânjesc după vară, sunt recomandate nuanţele predominante de roşu, în contrast cu portocaliul, culoarea prunei şi tonurile de gri, creează o stare de confort psihic, amintind atât de vară, cât şi de toamna aurie şi de perioada liniştită a Crăciunului. Lămpile supradimensionate, tablourile colorate, obiectele de mobilier comode şi accesoriile somptuase din metal sau porţelan completează armonios acest ambient călduros. De asemenea, un element cheie al acestui stil este lumina. Camerele trebuie să aibă ferestre largi şi draperii deschise la culoare, pentru a da un aer inedit încăperii.

CITEŞTE ŞI: Amenajare: culorile şi materialele inspirate din natură aduc un plus de relaxare în casă


29 August 2013