Amenajarea bucătăriei trebuie să țină cont de preferințele proprietarului, însă funcționalitatea rămâne principalul obiectiv, spun specialiștii. Tendințele în materie de design indică o revenire puternică a stilului clasic, pentru anul acesta: materiale naturale, culori pământii și atmosferă prietenoasă. Pe plan internațional, stilul minimalist începe să iasă din tendințe, însă la noi, continuă să câștige noi adepți, punctează specialiștii din domeniu.

39059-bucatarie.jpgBucătăriile amenajate în stil clasic se anunță a fi vedetele anului 2016. Specialiștii internaționali spun că s-a dus vremea mobilierului de bucătărie minimalist – în percepția generală, bucătăria este o cameră caldă, caracterizată de atmosferă familială și tradiționalism, nu de lux și răceală. În România, tendințele de peste hotare nu se aplică în totalitate: materialele naturale revin, într-adevăr, la putere, însă numărul iubitorilor mobilierului simplu și elegant continuă să crească.

„În amenajarea bucătăriei, remarcăm revenirea stilului clasic dominat de fronturi de lemn masiv sau imitație de lemn masiv și popularizarea treptată a stilului minimalist, un preferat al utilizatorilor activi de tehnologie”, spune Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România.

  • În timp ce adepții stilului clasic preferă culori naturale, precum bej sau castaniu, cei ce optează pentru un decor minimalist vizează culori cât mai deschise pentru evidențierea accesoriilor
  • Bucătăriile minimaliste sunt caracterizate de numeroasele spații închise de depozitat dispuse în partea de jos a mobilierului, culorile predominante fiind alb sau crem

Marele avantaj al mobilierului clasic este că nu se demodează, deși nici nu se evidențiază în mod spectaculos. Reinterpretat și adaptat vremurilor actuale, stilul clasic folosește materiale precum lemn masiv, marmură, quartz sau piatră naturală. Potrivit specialiștilor, aspectul modern al unei bucătării clasice este dat de electrocasnice, accesorii și blatul de lucru, precum și de elemente decorative împrumutate din alte încăperi.

„Tinerii au început să vrea din nou materiale care se aseamănă cu lemnul, cu crescut comenzile pentru mobilier tradițional (la care, desigur, aleg accesorii moderne). Clienții aceștia (de obicei cupluri sau familii tinere) spun că bucătăriile clasice oferă o senzație de confort mai mare, sunt mai primitoare. Am avut, în continuare, comenzi pentru mobilier cât mai simplu, elegant și rece, majoritatea clienților fiind bărbați care locuiesc singuri (cu venituri generoase), care ne-au spus că gătesc foarte rar acasă”, explică Ionuț Voicu, executant de mobilier la comandă.

Pentru cei ce plănuiesc să aducă o schimbare în acest an în bucătărie, Hornbach organizează pe parcursul lunii ianuarie, în magazinele din București, Brașov și Timișoara, o expoziție specială de blaturi, baterii, mobilier și chiuvete, în diverse forme și culori. 

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

12 ianuarie 2016