Portughezii de la Millennium Bank, un jucător de talie mică pe plan local, au construit un credit ipotecar ca alternativa la împrumuturile prin programul guvernamental "Prima casă", la care avansul minim este de 10%, iar marja aplicată peste indicatorul Euribor la trei luni porneşte de la 5 puncte procentuale.

17523-6-b-millenniumbank-cv.jpgBanca a început recent să promoveze acest credit ipotecar, pe care îl prezintă acum ca o alternativă la "Prima casă".

Millennium a avut alocat în 2011 un plafon de 6,5 mil. euro în cadrul programului "Prima casă", pe care l-a epuizat, şi încă analizează dacă va participa în următoarea etapă, în care statul mai garantează doar 50% din valoarea creditelor acordate. Potrivit unui exemplu de calcul prezentat de bancă, la un credit de 40.000 de euro, pe 30 de ani, un client care îşi încasează veniturile prin cont curent la Millennium are o dobândă anuală efectivă de 6,81%, iar rata lunară este de 255 de euro.

Guvernul a cerut băncilor care au participat la "Prima casă" să vândă credite cu un avans de 5% şi o marjă de cel mult 4 puncte peste indicatorul Euribor la trei luni (în marjă sunt incluse şi eventualele comisioane lunare).

Sursa

13 April 2011