Când caută un împrumut pentru achiziţia unei locuinţe, românii aleg un creditor cu costuri scăzute sau care are în acel moment în derulare o ofertă promoţională, potrivit unui studiu.

19441-16apartamente_2a9812555f.jpgRomânii care au nevoie de un împrumut pentru a-şi cumpăra o locuinţă spun că principalul criteriu în funcţie de care îşi aleg banca finanţatoare este costul, potrivit studiului "Intenţiile cumpărătorului de locuinţă", realizat de BCR, împreună cu agenţia de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

În al doilea rând, românii sunt atraşi de ofertele promoţionale, dar şi de cât de operativă este banca. În schimb, prestigiul băncii, recomandările primite de la cunoştinţe sau clasificările făcute de publicaţiile de specialitate sunt mult mai puţin importante pentru viitorii debitori.

Peste 45% dintre cei care vor să cumpere o locuinţă spun că vor apela la un credit "Prima Casă", aproape 36% vor să acceseze un alt tip de credit imobiliar, iar peste 20% susţin că nu au nevoie de împrumut şi pot face achiziţia din surse proprii.

Un avans mic ar impulsiona creditarea

Atunci când aleg împrumutul, românii se uită cu precădere la cost şi la avans. Potrivit studiului, peste 47% dintre românii care sunt în căutarea unui credit pentru locuinţă sunt dispuşi să achite un avans cuprins între 5% şi 10% din valoarea imobilului, în timp ce aproximativ 26% susţin că nu pot prezenta un avans mai mare de 5%. Doar 5% consideră că ar putea veni cu un avans mai mare de 25%.

În presă au apărut recent zvonuri că BNR ar fi elaborat un proiect prin care urmăreşte restricţionarea creditelor în valută prin fixarea unui avans mai mare pentru aceste împrumuturi.

Ştefan Coroianu, director executiv al diviziei de management al produselor din cadrul BCR, a spus că "orice măsură de această factură ar limita creditarea, chiar dacă aceasta va fi luată în viitor, când este de presupus că veniturile persoanelor vor creşte şi aceştia şi-ar putea permite un avans mai ridicat".

Scăderea avansului şi pentru alte tipuri de credite imobiliare, în afara celor din programul "Prima Casă", unde aportul propriu al debitorilor este de doar 5%, ar fi principalul motor de creştere a creditării, spune Coroianu.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 469 de persoane din oraşe precum Bucureşti, Cluj- Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi.

BCR a lansat recent creditarea prin "Prima Casă 4", dobânda creditelor în euro fiind egală cu indicele Euribor plus o marjă de 3,75% pentru clienţii BCR şi de 3,95% pentru clienţii fără istoric BCR.

Millennium Bank, CEC Bank, Alpha Bank şi Bancpost oferă la rândul lor credite Prima Casă, cu dobânzi egale cu Euribor plus 4%.

Există însă oferte care concurează la cost creditele "Prima Casă", cu dobânzi anuale între 4,18 % (BRD) şi 5,95% (Raiffeisen).

REVIGORARE

"Prima casă" a dezgheţat piaţa

Lansarea celei de-a patra etape a programului "Prima Casă" a condus la o creştere uşoară a preţurilor apartamentelor, potrivit unui raport realizat de Anunturiparticulari.ro. Astfel, una din principalele noutăţi ale acestei faze a programului este că împrumuturile pot fi accesate şi de persoanele care deţin o proprietate de maxim 50 mp.

Potrivit studiului menţionat, "românii renunţă la garsoniere şi cumpără apartamente de două sau trei camere. În concluzie, continuă să scadă preţul la garsoniere, dar creşte cel pentru apartamentele de două şi trei camere, scumpirea fiind de aproximativ 1.000 de euro".

Preţul mediu pentru un apartament cu două camere din Capitală a fost, în luna mai, de 58.836 euro, iar un apartament de trei camere a avut un preţ mediu de 82.506 euro, potrivit studiului. Chiar dacă la două şi trei camere se măsoară o creştere de preţuri faţă de luna precedentă, raportat la anul trecut preţurile sunt oricum mult mai mici, se menţionează în studiu. Astfel, în luna mai, preţurile apartamentelor cu două camere indicau o scădere anuală cu 12%, iar cele cu trei camere o scădere cu 10%.

Potrivit revistei "Capital", preţurile locuinţelor se apropie însă de stabilizare. Specialiştii se aşteaptă la creşteri uşoare de preţuri din a doua jumătate a lui 2012.


Sursa

24 June 2011