Alegerea acoperișului unei case nu ar trebui să fie făcută în urma unei decizii de moment, ci după proiectarea nevoilor pe termen lung. Un acoperiș bine montat poate să ușureze sarcina pereților de rezistență, să asigure faptul că în casă nu se acumulează condens sau mucegai și, nu în ultimul rând, să participe la buna izolare a locuinței. Variantele teoretice nu sunt multe: acoperișul poate fi din tablă, țiglă, piatră, beton sau, mai rar întâlnit, șindrila bituminoasă. Dar dificultatea în a alege apare atunci când clientul găsește gama impresionantă de oferte, vândute la prețuri care diferă considerabil, pentru produse care par să aibă exact aceleași caracteristici. Așadar, cum alegem acoperișul unei case?

35934-acoperis.jpgPrimele recomandări pentru alegerea acoperișului sunt oferite de arhitectul care a realizat proiectul casei. Adesea însă, acestea sunt considerate drept orientative de proprietari, care preferă să aleagă acoperișul după bugetul disponibil sau după caracteristicile estetice. Alegerea acoperișului trebuie făcută însă mai calculat de atât. Greutatea trebuie raportată la rezistența casei, trebuie să asigure nivelul de izolare optim și să fie cât mai rezistent în timp. Dacă se montează repede și se curăță ușor, este cu atât mai bine. Abia după stabilirea acestor detalii se poate ajunge la cea mai plăcută parte a procesului, respectiv aspectul.

Este de notat faptul că un acoperiș din tablă tip țiglă are o greutate de zece ori mai mică decât unul din ceramică. Concret, vorbim despre 4,5 kg/mp versus 45-50 kg/mp. Astfel, la un acoperiș cu suprafața de 200 mp, acoperișul de tablă tip țiglă cântărește sub o tonă, în timp ce acela de ceramică, peste 10 tone”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marin Țone, director de vânzări Home Cover.

În cazul acoperișurilor de tablă, prețul accesoriilor dublează prețul materialului

În cazul acoperișurilor de tablă, este bine de știut faptul că accesoriile, respectiv burlanele, coamele, jgheaburile etc., dublează prețul efectiv al tablei. Cu cât este mai complex acoperișul, cu atât vor fi necesare mai multe accesorii. De asemenea, grosimea tablei este importantă - cu cât aceasta este mai subțire, cu atât va ceda sau va rugini mai repede. De cealaltă parte, pentru montarea unui acoperiș de ceramică, este nevoie de pregătire încă din stadiul de proiect.

„Cei care își doresc un acoperiș de ceramică trebuie să discute acest lucru cu arhitectul, care va dimensiona structura de rezistență a casei, va pregăti fundația și armăturile, pentru a suporta o asemenea încărcare de greutate”, continuă Marin Țone.

Tabla este materialul preferat al prezentului, dar caracteristicile ceramicii sunt similare

Acoperișurile de ceramică sunt, în general, mai scumpe decât cele metalice. Tabla se vinde în coli metalice și se comercializează la metru pătrat, pe când țiglele ceramice se vând la bucată. Ca rezistență și comportament în timp, cele două materiale sunt asemănătoare, datorită tratamentelor care se aplică tablei. Un argument în plus pentru plăcile ceramice este acela că argila este un material biologic și ecologic. Materia primă folosită este argila pură, amestecată cu apă, uscată și arsă în cuptoare cu gaz metan. Aproape întotdeauna, țigla ceramică are culori naturale, fără adaos de substanțe chimice. O alternativă la aceste două soluții este șindrila bituminoasă Tegola - unul dintre cele mai ușoare sisteme de acoperiș, care absoarbe mișcările structurii, izolează fonic, nu creează condens și nu ruginește.

Granulele de bazalt din care este făcut tipul acesta de acoperiș nu se consumă și nu se deteriorează în timp. În plus, se montează ușor, pentru că nu are nevoie de elemente speciale la coșurile de fum, ferestre de mansardă, la dolii, coame sau schimbările de pantă”, explică Marius Țone.

Dar pentru a asigura o bună funcționare a acoperișului, din orice material ar fi el, este nevoie de atenție la montare. Acoperișul ideal nu trebuie închis etanș, pentru a permite ventilarea. În cazul acoperișurilor metalice, este nevoie de folosirea unor sisteme complete de acoperiș, care includ folie anticondens, accesorii de închidere, elemente de ventilație și accesorii de fixare. Astfel, este încurajată eliminarea vaporilor din casă, fără a permite umezelii de afară să pătrundă. De asemenea, pentru a primi garanția, un lucru deloc de neglijat, acoperișul trebuie montat de vânzător. Perioada de garanție este de 30-50 de ani în medie, dar poate fi extinsă pe întreaga perioadă de viață a primului proprietar.

CITEȘTE ȘI:

 

9 December 2014