Problemele, în construcţia unei case, încep cu mult înainte să înceapă săpăturile. Estimarea preţului este prima mare provocare cu care se confruntă proprietarii. Constructorii sunt tentaţi să ofere un preţ estimativ cât mai mic, pe de o parte pentru a atrage clienţii, pe de altă parte pentru că din costurile suplimentare se fac mereu cele mai mari profituri. Singura metodă de a evita acest tip de problemă este a face de la bun început un plan financiar realist.

31342-foundation.jpgCalculul preţului estimativ poate fi un real efort pentru cei care au contact pentru prima oară cu domeniul construcţiilor. Totuşi, cu puţină documentare şi cu ajutorul unor unelte speciale de calcul, se poate ajunge la un preţ foarte apropiat de ceea ce veţi plăti în realitate.

Este nevoie însă de multă rigurozitate şi, uneori, de ajutorul cuiva care cunoaşte mai bine domeniul şi în care puteţi avea încredere.

Nu plecaţi la drum fără să notaţi fiecare aspect al proiectului

Treceţi pe hârtie toate detaliile proiectului. Notaţi toate materialele de care veţi avea nevoie şi cantităţile lor. Calculaţi apoi cât vă vor costa aceste materiale. Este important de luat în calcul că acelaşi tip de profus poate avea preţuri mult diferite, în funcţie de calitatea lui. Iar calitatea va avea un impact puternic asupra preţului final al proiectului.

Toate etapele construcţiei trebuie analizate separat

Grupaţi costurile în categorii diferite. Calculaţi costul demolării, dacă este cazul, inclusiv al mutării gunoaielor rezultate din această activitate. Săparea fundaţiei şi pregătirea pentru construcţie ar trebui să constituie o altă categorie de preţ. Un alt grup de cheltuieli constă în costurile de finanţare. Dobânda, costurile bancare şi alte taxe locale relevante ar trebui să fie toate incluse aici. Taxele pretinse de inspectori, arhitecţi şi permise formează un alt grup de cheltuieli. Gruparea costurilor în acest fel va ajuta în calcularea exactă a cheltuielilor şi poate să scoată la iveală aspecte la care nu v-aţi gândit până atunci.

Trebuie să ştiţi de la început cu ce subcontractori veţi lucra şi cât costă ei

Luaţi în calcul costurile oricărui subcontractor cu care plănuiţi să lucraţi. Pentru a face acest lucru corect, ar trebui să obţineţi estimări scrise şi parafate de la fiecare dintre ei. Pentru a fi siguri, solicitaţi şi marja de eroare pe care aceştia o consideră posibilă şi nu acceptaţi nimic peste aceste cifre. Clarificaţi, în această etapă, şi dacă aceste costuri expuse sunt cu sau fără TVA şi dacă include toate taxele şi materialele. Dacă nu, adăugaţi-le în calculul dumneavoastră. Este cunoscut faptul că aceste creşteri neprevăzute ale costurilor, cu câteva zeci de procente în unele cazuri, se traduc în profit pentru executantul lucrării.

Există programe online, gratuite, care vă pot calcula preţul final cu acurateţe

Calculaţi un preţ estimativ pentru fiecare dintre aceste categorii, apoi cumulaţi pentru a ajunge la preţul final. Gripând astfel cheltuielile, puteţi şti exact unde anume se pierd banii, dacă se va ajunge la acest lucru. Folosiţi programe speciale pentru a calcula preţul estimativ final. Se găsesc mai multe astfel de softuri online. Este recomandat să faceţi acest lucru pe două sau mai multe siteuri diferite, căci unele pot include aspecte pe care altele le-au omis. Chiar şi aşa, specialiştii sunt de părere că aceste calculatoare online conduc la cel mai apropiat preţ de costul final real.

CITEŞTE ŞI: Construcţia casei: află şi evită greşelile care te pot costa o avere

 

22 August 2013