Valoarea totala a proiectelor de tip greenfield - mai putin de jumatate din volumul investit in 2008. Cele mai mari investitii noi incepute in sectorul investitiilor au vizat segmentul de retail In 2011 suprafata de noi birouri livrate se va reduce cu mai mult de trei ori comparativ cu 2010.

15909-aerial-view-of-building-b.jpgAl doilea an de criza in sectorul in­vestitiilor in constructii se prefigureaza ca fiind mai prost comparativ cu 2009, valoarea totala a investitiilor in proiecte de constructii (infrastructura, locuinte si cla­diri comerciale) urmand sa consem­ne­ze in 2010 si cel mai jos nivel din ul­ti­mii cinci ani. Institutul National pentru Statistica (INS) a inregistrat la noua luni un volum al investitiilor in constructii de 4,4 miliarde de euro, ceea ce re­pre­zinta doar 77,5% din acelasi interval cu un an mai devreme, care, printre altele, a fost un alt an de scadere pronuntata. Practic, piata investitiilor din Romania a fost aruncata de cei doi ani de criza la nivelul anilor 2004-2005, cand volumul anual de investitii in sectorul cons­truc­tiilor abia depasea 5 miliarde de euro.

Pe de alta parte, consultantii imo­bi­liari remarca cresterea interesului in­ves­ti­torilor pentru unele constructii terminate sau proiecte aflate in curs de finalizare. Astfel, valoarea totala a investitiilor in produse imobiliare in 2010 a ajuns la 335 de milioane de euro, cu 47% peste intreg volumul tranzac­tio­nat in 2009, potrivit estimarilor CB Richard Ellis (CBRE). Totusi, desi cresterea pare mare (+47%), raportarea se face la un an in care tranzactiile se pot numara pe degetele unei maini. Daca privim spre anul de boom 2007, vom vedea ca suma de 335 de milioane de euro reprezinta doar 20% din volumul tranzactionat in acel an (1,5 miliarde de euro).

In 2010, activitatea de constructii s-a mentinut la nivel de avarie in majo­ri­tatea segmentelor de piata. Este vorba despre infrastructura (edilitara si de transport) dar si constructia de cladiri civile (comerciale, administrative, rezi­den­tiale si industriale).

Spre exemplu, livrarile de noi cladiri de birouri in 2011 se anunta a fi la un nivel de sub 100.000 mp, ceea ce inseamna o scadere considerabila fata de ce s-a inregistrat in 2010 (330.000 mp de spatii noi, incluzand cladirea Petrom City). Estimarea se bazeaza pe un deficit de proiecte noi in sectorul cladirilor de birouri. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in celalalt segment comercial, respectiv cons­tructia de spatii industriale si pentru logistica.
Mini-boomul din retail

Singura zona care a dat semne de revenire in 2010 a fost cea a dezvoltarilor de spatii pentru comertul en detail, in principal centre comerciale, parcuri de retail de tip big-box si hipermarketuri. Urmare a miniexploziei investitionale din 2010, stocul de spatii de retail in centre comerciale moderne in Romania va creste cu cel putin 230.000 mp in acest an. Printre proiectele noi incepute in 2010 cu livrare in 2011 se numara prima faza a centrului comercial Colosseum Bucuresti si extinderea proiectului Ba­neasa Shopping City. Totodata, pe o piata in care sistarea sau amanarea lu-crarilor de constructii a fost regula, iar continuarea lucrarilor o exceptie, nu pu­tem sa nu remarcam finalizarea (pro­gra­mata pentru 2011) unor proiecte mari pre­cum Palas Iasi sau Maritimo Shopping Center din Constanta.

La capitolul proiecte de centre co­mer­ciale, din cele sase mari mall-uri anuntate in 2010, lucrarile de constructii au inceput efectiv numai la trei unitati - Electroputere Parc din Craiova, Cora Mall din Constanta si Colosseum din Bu­cu­resti. Alte trei vor incepe in acest an, proiectele in cauza fiind Coresi Brasov, Pallady Shopping si Victoria City Center, amandoua in Bucuresti.

Proiectele noi

Constructia centrului comercial Electroputere Parc Craiova a demarat in toamna lui 2010, proiectul urmand sa fie incheiat pana la finalul acestui an.

Costul proiectului este de 90 de milioane de euro si prevede reamenajarea fostelor hale ale uzinei craiovene. Printre viitorii chiriasi ai mall-ului dezvoltat de K&S Developments au fost anuntati deja Auchan, Kiabi, Norauto, Leroy Merlin si Decathlon.

Un alt jucator activ al anului 2010 pe piata de investitii in centre comerciale a fost Cora. Reteaua franceza de hiper­marketuri a inceput in prima parte a lunii decembrie constructia unui centru comercial tip mall in Constanta care va masura peste 40.000 mp suprafata inchiriabila. Acesta va fi cel mai mare proiect al companiei in Romania si al doilea magazin Cora din Constanta, dupa cel amenajat in spatiile eliberate de Spar in cadrul mallu-lui City Park din oras. Centrul comercial va avea 150.000 mp construiti, reprezentand o investitie de 100 de milioane de euro. Intregul complex, cu subsol, parter si doua etaje, va cuprinde un hipermarket Cora de 9.000 mp, galerii comerciale de peste 25.000 mp, cinematografe pe o suprafata de 3.000 mp, food court de 3.600 mp si 1.500 de locuri de parcare. Complexul va fi situat in zona centrala a orasului, la intersectia strazilor Bratianu si Cumpenei, si va fi inaugurat in primul semes­tru al anului 2012. In Bucuresti insa, in vara anului trecut, Nova Imobiliare a inceput lucrarile la cel mai mare mall din regiune. Investitia in Colosseum va cuprinde aproximativ 450 mil. euro si va duce la realizarea a 190.000 mp de spatii destinate comertului detailist, cu peste 480 de magazine si 8.500 de locuri de parcare, precum si 58.000 mp alocati parcului de retail. Centrul va fi construit pe o suprafata de 620.000 mp in zona Soseaua Chitilei. Printre chiriasi se numara hipermarketul Carrefour si reteaua de magazine Do-It-Yourself LeroyMerlin. Momentan, dezvoltatorul a demarat doar constructia primei faze a proiectului (parcul de retail de 58.000 mp), in valoare de 80-90 de milioane de euro.

Singura investitie majora in segmentul office

Compania belgiana Atenor Group a initiat la inceputul lui decembrie constructia primei faze a unui proiect de birouri in zona de nord a Bucurestiului - Hermes Business Campus. Prima faza,o cladire de 18.000 mp, va costa peste 30 de milioane de euro. Intregul proiect cuprinde 78.000 mp de birouri si o investitie cifrata la 150 mil. euro.

Sursa

6 January 2011