Banii statului pentru agricultură par să fie întotdeauna la finalul listei de priorități. Anul acesta, ajutoarele de stat pentru domeniul agricol sunt cu un sfert mai mici decât anul trecut. Într-o țară în care 30% din populația activă traiește din agricultură, într-o țară în care tehnologizarea în acest domeniu pare încă o utopie, într-o țară în care străinii se îngrămădesc să cumpere terenuri agricole iar românii vând cu inima deschisă, la prețuri de nimic, o asemenea veste pare menită să plaseze România într-o amorțeală păguboasă, care putea fi înlocuită cu progrese economice spectaculoase.

38997-baloti_bani.jpgPotențialul agriculturii din România atrage investitorii străini în valuri, la noi în țară. Agricultorii locali sunt însă neglijați, ba chiar desconsiderați de către stat. Potrivit bugetului anunțat pe anul 2016, ajutoarele de stat pentru agricultură au scăzut până la 1,9 miliarde de lei, cu 25% mai puțin decât cele 2,5 miliarde de lei alocate anul trecut. Problema este că, în România, 30% din populația activă se ocupă cu agricultura. Acest lucru completează tabloul unei țări cu comportament primitiv, pe acest segment.

În România, când vorbim despre agricultură, putem vorbi despre neocolonizare, cu trei milioane de oameni care muncesc în agricultură. Este un număr foarte mare, 30% din populația activă, în țările dezvoltate, sub 5% din populație se ocupă de acest domeniu. Tehnologizarea permite oamenilor să lucreze în transport, comunicații, turisc, comerț etc. La noi, oamenii încă trebuie să muncească cu brațele, cu calul, cu tractorul, așa cum se descurcă”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Robert Dobrescu, manager Nobila Casă Răsăriteană.

Fondurile europene neramburabile, tot mai greu de accesat

Fondurile europene nerambursabile, care ar trebui să fie un instrument de ajutor pentru agricultorii locali, vor fi și ele mai greu de accesat. Ponderea acestora a scăzut cu două puncte procentuale, în timp ce alocarea de la bugetul de stat a crescut tot cu 2%. Procentul reprezentat de veniturile proprii ale MADR a rămas la același nivel cu 2015, la  0,01%. Ajutoarele acordate din bugetul de stat reprezintă o prioritate pentru anul în curs. Subvențiile sunt și ele un capitol interesant pentru agricultori.

Pentru agricultori, subvențiile sunt un mod de viață. Mulți dintre ei țin terenurile exclusiv pentru a primi aceste subvenții. Nu le lucrează, nu fac producție pe ele, știu doar că anual au niște bani de luat de la stat. Este un domeniu în care se mișcă foarte mulți bani și există foarte multe interese, așa că se întâmplă tot felul de lucruri discutabile”, continuă Robert Dobrescu.

În bugetul de anul acesta, 898 de milioane de lei sunt adresate ajutoarelor naționale tranzitorii acordate în sectorul zootehnic. Subvențiile pentru acciza la motorină, aferente ultimului trimestru din 2015 și primelor trei din 2016, se ridică la 339 de milioane de lei. Totodată, 588 de milioane de lei sunt ajutoare naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal aferente anului agricol 2015, iar  25 de milioane de lei merg către subvenționarea ameliorării raselor de animale, pentru acoperirea costurilor de întocmire și menținere a registrului genealogic. Modernizării sistemului de irigații i-au fost alocate 135,8 milioane de lei, iar 20 de milioane de lei au ca destinație finanțarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Programele de cercetare sectorială în domeniul agricol și de funcționare a institutelor de cercetare vor primi 95,2 milioane de lei, în timp ce cuantumul rentei viagere aferente  cererilor depuse pentru terenurile concesionate/vândute este de 70 milioane lei.

CITEȘTE ȘI:

29 December 2015