Sezonul cald se apropie, ceea ce înseamnă că încep căutările de aer condiționat. Prețul este criteriul după care cei mai mulți clienți își aleg unitățile AC, dar acest lucru se poate dovedi păgubos, pe termen lung. Potrivit specialiștilor, cumpărătorii nu ar trebui să judece în termeni de „cel mai ieftin” sau „cel mai performant”, ci să caute cel mai potrivit produs pentru nevoile lor. Adesea, acesta se poate dovedi a fi cel mai ieftin, chiar dacă prețul inițial este ceva mai ridicat. Economiile făcute ulterior conduc la o amortizare rapidă a investiției.

37124-aer_conditionat.jpgDeși bine cunoscute de toată lumea, aparatele de aer condiționat sunt încă destul de rar întâlnite, în gospodăriile din România. Potrivit estimărilor, acestea se regăsesc în special în mediul urban și doar în proporție de 20%, față de o medie de aproape 90%, cum se întâlnește în Uniunea Europeană. Mulți clienți români amână achiziția aparatelor de aer condiționat pentru momentul în care acest lucru devine imperios necesar, motiv pentru care în perioadele de caniculă, vânzările cresc fulminant.

„În fiecare vară, în cele mai calde zile, vânzările de aer condiționat cresc de 15-20 de ori, comparativ cu o zi cu temperaturi normale. Sunt clienți care într-o săptămână spun că nu au nevoie de aer condiționat, pentru ca următoarea săptămână să vină să își cumpere unul. Sunt alții care se gândesc la o asemenea achiziție de vara trecută, dar speră să reziste totuși fără aparat. În orice caz, cele mai multe achiziții sunt făcute sub impulsul momentului”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Marius Tohan, consultant de vânzări la o companie specializată.

Acest tip de achiziție este însă cel mai puțin recomandat, din mai multe motive. În primul rând, bugetul este întotdeauna la limită și poate împiedica alegerea celui mai potrivit aparat. În al doilea rând, timpul de documentare este minim, ceea ce din nou poate duce la alegerea unui aparat nepotrivit. În orice caz, fiind vorba despre o investiție menită să reziste pe termen mediu sau lung, este necesar sfatul unor specialiști.

„Sunt oameni care acordă mai multă atenție la achiziția unui televizor decât la achiziția unui aparat de aer condiționat. La aerul condiționat, decizia se ia aproape exclusiv în funcție de preț, nu de caracteristicile tehnice și confortul oferit, așa cum se întâmplă în cazul televizoarelor. Dar primul criteriu ar trebui să fie capacitatea. Capacitatea trebuie să fie adecvată spațiului care urmează să fie răcit”, continuă Marius Tohan.

În general, pentru dormitoarele de la bloc este nevoie de aparate cu o capacitate de 9.000 btu

Astfel, pentru cele mai mici spații, cu suprafețe cuprinse între 10 și 25 mp, sunt recomandate aparatele de 9.000 btu. În unele cazuri însă, în funcție de caracteristicile locuinței, poate fi nevoie de o putere mai mare. De exemplu, un aparat cu capacitatea de 12.000 btu poate fi potrivit și pentru suprafețe mici, de 15 mp, și pentru suprafețe medii, de maximum 35 mp. Pentru suprafețe cuprinse între 30 și 50 mp, se recomandă aparatele de aer condiționat de 18.000 btu, iar pentru spații cuprinse între 40 și 70 mp, sunt ideale aparatele cu o capacitate de 24.000 btu.

„În cele mai multe cazuri, proprietarii de apartamente au nevoie de aparate de 9.000 btu pentru dormitoare, acestea fiind și cele cu un nivel minim de zgmomot, dar puterea trebuie să crească până la 12.000 btu pentru sufragerii. Aparatele mai puternice de atât trebuie luate în calcul pentru încăperi cu înălțimea mai mare de 3m. Dacă există suprafețe mari, dar cu înălțime mai mică de 2,5 mp, se recomandă mai multe aparate cu putere mică, în loc de un aparat cu putere mare. Cei care cumpără un aparat puternic pe care îl amplasează pe hol pentru răci toată casa, vor ajunge să aibă facturi încărcate, aparat suprasolicitat, o temperatură prea mică pe hol și căldură în restul casei”, explică specialistul.   

Aparatele performante, bine alese și montate, nu se strică în timp

Un alt criteriu demn de luat în seamnă este sistemul de filtrare al aerului. Filtrul de praf nu trebuie înlocuit, ci doar spălat, dar există și filtre concepute special pentru combaterea virușilor și bacteriilor. Totodată, se pot găsi și aparate cu filtre care pretind că elimină fumul de țigară și neutralizeaza mirosurile neplăcute din încăpere. Pentru cei atenți la detalii și dornici să obțină cea mai bună performanță, tehnologia de tip Inverter este o variantă de luat în calcul. Aparatele de aer condiționat care funcționează cu acest principiu, au capacitatea de a-și adapta programul de încălzire/răcire. Aparatul pornește puternic, până când în cameră se atinge temperatura dorită, urmând ca puterea să scadă până la nivelul minim necesar pentru a păstra confortul termic la nivelul setat de proprietar. Astfel, consumul de energie scade cu până la 30%. Dar chiar și atunci când este ales în concordanță cu nevoile proprietății, aerul condiționat trebuie folosit cu precauție.

„Aparatele de aer condiționat sunt sigure și oferă confort termic ideal. Totuși, cei care trec des și rapid de la caniculă la aer condiționat, sunt o categorie de risc. Pentru ca ei să nu aibă probleme de sănătate, temperatura din spațiul climatizat trebuie să fie cu cel mult 10 grade mai mică decât cea exterioară. În rest, dacă aparatul de aer condiționat este folosit și îngrijit optim, el nu doar că nu provoacă, dar poate preveni alergiile și crizele de astm, chiar și bolile respiratorii cauzate de poluare, datorită filtrelor care rețin praful, polenul și impuritățile din aer”, explică Marius Tohan.

Astfel, aerul condiționat, atunci când este bine ales, ar trebui să păstreze facturile la un nivel scăzut și să ofere confort la standarde ridicate. Pentru a atinge aceste performanțe, este nevoie de intervenția unui specialist care va calcula dimensiunile ferestrelor, a podelei, izolarea casei și clima în zonă. Studiul va lua în calcul și căldura pe care o emană aparatele electrocasnice, direcția spre care este orientată locuința precum și umbra pe care o oferă copacii din imediata apropiere. Alese bine, aparatele de aer condiționat nu au nevoie de reparații periodice, dar este bine de știut că furnizorul are pe stoc piese de rezervă și le poate schimba rapid, în caz că este nevoie.

CITEȘTE ȘI: