Este un lucru bine cunoscut: prețul este cel mai important criteriu de achiziție, atunci când vine vorba de cumpărarea unei locuințe. Limitați aproape întotdeauna de bugetul Prima Casă sau de alt fel de împrumut, cei mai mulți dintre cei care își cumpără o locuință tind să neglijeze complet problemele pe care le poate avea locuința respectivă. După momentul achiziției însă, aceste probleme se pot transforma într-un calvar cotidian, care îi face pe mulți să regrete momentul achiziției.

40439-detalii_locuinte.jpgPrețul cel mai bun a fost întotdeauna un criteriu, atât pentru cumpărători cât și pentru vânzători. Este un lucru natural, dar atunci când cumperi o locuință, prețul bun trebuie să fie dublat de calitate, pentru a oferi satisfacție pe termen lung. În anii de după criză, atunci când prețurile au scăzut puternic, la fel ca și bugetele clienților, cumpărătorii par să uite de cât de important este aspectul calității. Într-o piață inundată de prețuri mici, se ajunge adesea la o licitație în jos.

Clienții merg la vizionări și le spun proprietarilor sau agenților despre ofertele cu preț mai bun pe care le-au văzut, solicitând un preț mai mic. Dar de multe ori, ofertele nici măcar nu sunt similare. Clienților li se arată avantajele pe care le are locuința mai scumpă, dar în loc să îi convingă, aceste discuții îi conving să plece în căutarea unui preț mai mic”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Mărculescu, consultant imobiliar.

Detaliile pot transforma o locuință într-o încântare sau un coșmar 

Această realitate este valabilă pentru 70% dintre clienți, spune expertul imobiliar. Chiar dacă unii dintre ei ar vrea să ofere un preț mai bun, bugetul nu le permite acest lucru. Dar prețul mic nu înseamnă întotdeauna că locuința are o calitate îndoielnică, la fel cum nici prețul ridicat nu este o garanție a calității. Tocmai de aceea, clienții trebuie să fie atenți la detaliile care ar putea să le înfrumusețeze viața sau, dimpotrivă, să îi deranjeze atunci când se vor muta în locuința respectivă.

Cele mai multe locuințe ieftine se află la periferia Bucureștiului, ceea ce nu este un lucru rău, dată fiind expansiunea Capitalei. Însă este un lucru de luat în seamă. Clienți trebuie să înțeleagă exact cât va dura drumul zilnic până la serviciu, până la școlile copiilor, până la lecțiile de fotbal sau balet. Contează și poziționarea celor mai apropiate centre comerciale sau de entertainment, precum și varietatea sau buna funcționare a mijloacelor de transport în comun care se găsesc în zonă, pentru cei care nu au mașini personale”, continuă consultantul imobiliar. 

Locurile de parcare insuficiente pot părea o problemă neglijabilă la început, dar atunci când te confrunți cu acest neajuns în fiecare zi, devine o povară. Lipsa parcurilor din apropiere se poate dovedi un dezavantaj mare pentru o familie cu copii, dar familiile tinere care abia plănuiesc un copil nu își dau seama de importanța acestui aspect până nu vor deveni părinți. 

Cei mai mulți dintre clienți sunt familiile la început de drum, care accesează creditul Prima Casă. Este greu pentru ei să își imagineze cum va arăta viața cu copii, mai ales că acest lucru implică un plan pe 10-20 de ani. Nu îți dai seama cât de important e să ai la îndemână parcuri, centre comerciale importante, grădinițe și școli, atunci când tu te raportezi doar la viața fără copii”, explică Manu Marian, consilier imobiliar. 

Consultanții imobiliari, inginerii, notarii sau avocații pot oferi informații cruciale despre calitatea locuinței 

Dincolo de împrejurimi, trebuie analizată cu atenție și calitatea locuinței. În primul rând, dacă este vorba despre un bloc nou, trebuie analizat istoricum dezvoltatorului și chestionată calitatea construcțiilor lui. Cele mai bune indicii pot fi oferite de cei care locuiesc deja în blocurile sau casele construite de acesta. Apoi trebuie studiată conformitatea actelor, iar pentru această misiune este nevoie adesea de ajutorul unui specialist.

Trebuie cunoscut bine istoricul proprietății. Un notar poate da detalii despre natura juridică a locuinței, poate spune câți proprietari a avut proprietatea, dacă există sau au existat probleme juridice legate de aceasta. Un avocat poate spune dacă tranzacția este sigură, dacă proprietatea a fost vândută mai multor clienți sau dacă există riscul de insolvență al dezvoltatorului, în cazul construcțiilor noi”, explică consultantul imobiliar Manu Marian.

Consultanții imobiliari profesioniști îi ajută adesea pe clienți cu rezolvarea tuturor aceste probleme, inclusiv cu accesul la avocați sau notari specializați în domeniul imobiliar. Tot ei pot să ofere sfaturi pertinente, valabile pe termen lung, referitoare la calitatea apartamentului, de la cât de fiabile sunt materialele folosite la construcție până la cât de potrivită este compartimentarea locuinței sau poziționarea ei, pentru stilul de viață al clienților. Dar cel mai important, ei pot spune dacă oferta este una bună sau nu. 

Consultanții imoibliari sunt specializați pe anumite zone. Ei cunosc atât ofertele lor cât și pe cele ale concurenței, cunosc zona și istoricul de vânzări. Dacă agentul este unul profesionist, nimeni nu știe mai bine decât el piața imobiliară pe segmentul pe care lucrează. Tocmai de aceea, el poate da cele mai bune sfaturi clienților”, explică consultantul imobiliar Mihaela Mărculescu.

Nici calitatea vecinilor nu este de neglijat. Clienții trebuie să afle înainte de achiziție dacă există datornici notorii sau datorii cumulate la nivelul cării și blocului. Totodată, el trebuie să cunoască obiceiurile vecinilor, pentru că anumite zone pot fi prea liniștite sau prea agitate pentru așteptările clienților. Atunci când pe piață există sute de construcții noi, finalizate sau în curs de finalizare, la care se adaugă și ofertele din construcțiile mai vechi, există și sute de variante posibile pentru fiecare client. Pentru a lua decizia cea mai bună, este este nevoie de ajutor din partea specialiștilor. 

CITEȘTE ȘI: 

21 June 2016