În România, legile în construcții sunt încă discutabile. Parcurile pot să dispară oricând de pe hartă, pentru ca în locul lor să apară proiecte imobiliare. Clădirile de patrimoniu pot fi oricând demolate, dacă un investitor își dorește acest lucru. Blocurile se construiesc lipite de case, umbrind existența locatarilor. Dar ce este cel mai grav este faptul că toate aceste lucruri trec drept firești și necontestabile, de către cei păgubiți. Ei bine, această teorie este falsă, iar Franța finanțează ONG-uri locale pentru a ajuta la emanciparea victimelor abuzurilor imobiliare.

39565-consiliere_imobiliara.jpgRomânia este o țară cu multe probleme imobiliare, dar și cu sprijin pe măsură, din partea ONG-urilor. Acestea au devenit tot mai puternice, în ultimii ani, iar planurile lor de acțiune – tot mai bine puse la punct. Acest lucru a fost confirmat de specialiștii francezi în domeniu, odată cu înmânarea mențiunii speciale a Premiului Drepturilor Omului al Republicii Franceze către asociația Salvați Bucureștiul, prin proiectul Jurist Urban.

La concurs au participat 109 organzații din 46 de țări. Proiectul Jurist Urban avea aproape un an de activitate când am participat la concurs și aproximativ 200 de cazuri soluționate. Pentru acest proiect am primit mențiunea specială și o sponsorizare pentru continuarea proiectului”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Nicușor Dan, președintele asociației Salvați Bucureștiul.

Cea mai des întâlnită problemă este a nerespectării spațiului liber dintre clădiri

Prin intermediul portalului Jurist Urban, orice proprietar care simte că i-au fost atinse drepturile cetățenești prin construcții abuzive, poate primi îndrumare și ajutor specializat și gratuit pentru soluționarea cazului. Românii apelează la acest portal pentru multiple probleme, dar cea mai des întâlnită este legată de nerespectarea distanțelor de amplasare a noilor construcții față de construcțiile existente. Disconfortul de a avea vecini atât de aproape este completat la nivel pragmatic de faptul că noua clădire poate bloca luminozitatea vechii construcții și poate contribui la scăderea prețului de revânzare. O altă problemă des întâlnită este cea a construcțiilor care depășesc ceea ce le este permis, prin autorizația de construire.

Putem estima faptul că în București, în acest moment, există aproximatov 800 de autorizații ilegale. Este un număr uriaș, dovadă a faptului că instituțiile nu funcționează. Dacă poliția locală și-ar face treaba, dacă prefectul și-ar face treaba, dacă parchetul și-ar face treaba, nu ar fi nevoie de noi să atragem atenția asupra acestor cazuri”, continuă Nicușor Dan.

Dispariția spațiilor verzi nu este doar o problemă estetică, ci un atac la fundamentul statului de drept

Una dintre problemele des întâlnite și greu de soluționat este permiterea de construcții în zonele care funcționează drept spații verzi. Acest scenariu funcționează în special în cazul în care sunt implicați dezvoltatori imobiliari care au nevoie de o zonă bine poziționată pentru a ridica un proiect vandabil. Oricât de tentant ar fi produsul finit, acest tip de comportament trebuie descurajat vehement, din cauza riscurilor pe care le implică pentru societate.

Atunci când dispar spații verzi din cauza abuzurilor imobiliare, nu este vorba doar de o componentă estetică, ci despre ceva mult mai profund de atât: este un atac la fundamentul statului de drept, la respectarea legilor”, explică Nicușor Dan.

În ciuda faptului că legile par să funcționeze în defavoarea orașelor, cei care caută dreptate, o pot găsi, dacă urmează calea potrivită. Tocmai de aceea consilierea juridică este atât de importantă în acest demers. ONG-urile implicate în acest proiect de asistență juridică pot susține proprietarii în mai multe etape, de la analiza dosarului, identificarea soluțiilor, depunerea sesizărilor la instituțiile abilitate, chiar și prin sugerarea unor avocați specializați în domeniu. Unii clienți găsesc energia să ducă la bun sfârșit lupta începută alături de ONG, alții nu. În orice caz, faptul că victimele abuzurilor imobiliare încep să înțeleagă faptul că au drepturi pe care și le pot exercita și să își exprimă dorința de a se lupta pentru dreptate, este un uriaș pas înainte.

CITEȘTE ȘI:

17 February 2016