Arhitectura blocurilor, anul construcţiei, suprafeţele generoase şi poziţionarea sunt principalele avantaje ale locuinţelor din Piaţa Alba Iulia. Construite pentru elita comunistă, apartamentele din această zonă sunt astăzi printre cele mai bine cotate proprietăţi din Capitală. Preţul piperat din perioada de boom imobiliar a făcut ca această zonă să fie una greu accesibilă. Aşa se face că mulţi dintre proprietarii din Piaţa Alba Iulia sunt firme.

28952-159620-piata-alba-iulia.jpgCele mai multe imobile din Piaţa Alba Iulia sunt construite în anii ’90. Găsim şi apartamente noi ridicate după anul 2000, chiar şi vile. Cât priveşte vânzările, agenţii imobiliari spun că lucrurile se mişcă mai greu.

„Comparând cu alte cartiere, spre exemplu Dristor, Titan, Colentina, Militari, Drumul Taberei, numărul clienţilor este mai scăzut din cauza preţurilor, care sunt încă destul de ridicate pentru economia actuala”, spune Cristian Marinoiu, manager Idea Class Design.

Garsonierele se achiziţionează începând cu 50.000 euro, apartamentele cu două camere variază între 75.000 şi 90.000 euro,  în timp ce pentru trei camere, preţul porneşte de la 95.000 euro şi poate ajunge la 125.000 euro, în funcţie de finisaje, suprafaţă şi, bineînţeles, panoramă. Cel mai scumpe sunt duplexurile cu suprafeţe între 120 şi170 mp, al căror preţ este în jur de 200.000 euro.

„Zona este bine cotată datorită prezenţei în număr mare a cafenelelor, a restaurantelor sau a băncilor, există numeroase locuri de parcare, însă un dezavantaj ar fi lipsa metroului, este de părere Andrei Rusu, manager Vission House.

Bugetele cumpărătorilor nu depăşesc 150.000 euro

Cei mai mulţi dintre cei care doresc să cumpere o locuinţă în zona Piaţa Alba Iulia au bugete ce variază între 100.000 euro şi 150.000 euro. Aceştia sunt cu precădere investitori si doresc să achiziţioneze apartamente cu două şi trei camere pe care să le închirieze ulterior. Potrivit agenţilor imobiliari, de această zonă mai sunt interesaţi şi clienţii privaţi care îşi vând locuinţa din alt cartier, după care, adăugând o diferenţă de bani, reuşesc să achiziţioneze un imobil în Piaţa Alba Iulia.

Piaţa chiriilor merge mult mai bine decât cea a vânzărilor. Multe firme sunt interesate să aibă un sediu într-un punct central al Bucureştiului, iar Piaţa Alba Iulia este una dintre zonele bine cotate şi pe acest segment de piaţă.

„Piaţa chiriilor este una dinamică, destul de activă şi într-o continua mişcare. Există două categorii de chiriaşi: persoanele fizice cu venituri peste nivelul mediu şi persoanele juridice, care închiriază pentru birouri sau cabinete”, explică reprezentantul Idea Class Design.

Nivelul chiriilor în Piaţa Alba Iulia, conform agenţiei Vission House:

  • Apartamente cu două camere: între 400 euro şi 650 euro
  • Apartamente cu trei camere: între 400 euro şi 700 euro
  • Apartamente cu patru camere: între 600 euro şi 1000 euro

Avantajele zonei:

  • Blocurile sunt construite între anii 1990-2000
  • Accesul rapid la mijloacele de transport, malluri, bănci
  • Generozitatea suprafeţelor, în comparaţie cu imobilele din alte cartiere
  • Structura de rezistenţă este concepută să îndeplinească toate criteriile de performanţă, sistemul structural ales fiind din cadre de beton armat

Dezavantajele zonei:

  • Aglomeraţia şi zgomotul aferent bulevardelor centrale şi ultracentrale
  • Lipsa unei staţii de metrou

CITEȘTE ȘI: Televiziune, zona unde o proprietate de 4 milioane euro reprezintă o normalitate


10 January 2013