O casă de amanet din Capitală a fost amendată ieri, cu suma de 5.000 de lei, de către Autoritatea Naţională pentru protecţia Consumatorilor (ANPC) deoarece oferea posibilitatea clienţilor de a încheia contracte cu garanţii imobiliare. Acesta practică este ilegală în cazul instituţiilor nebancare.

Potrivit Mediafax, casa de amanet promova acest tip de contracte pe propriul site şi prin publicitatea la punctul de lucru.

Sfătuiesc consumatorii să nu încheie cu casele de amanet contracte de împrumut pe termen scurt cu garanţii imobiliare deoarece, conform legii, aceşti operatori economici nu au voie să încheie astfel de contracte.

Costurile unui astfel de contract sunt foarte mari, existând riscul pierderii imobilului în cazul în care consumatorul nu poate achita la termen împrumutul şi comisionul perceput de operatorul economic. Dacă vi se propun astfel de contracte, vă rugam să sesizati Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor din raza teritorială unde  operatorului economic îşi desfăşoară activitatea, comunicând datele de identificare fiscală ale acestuia", a declarat pentru Mediafax preşedinte ANPC, Constantin Cerbulescu.

 

21 January 2010