Ali Yilmaz Yildirimlar, directorul general al hotelului de cinci stele Radisson Blu (424 camere) de pe Calea Victoriei, care a preluat şi conducerea complexului hotelier Centre Ville cu 294 de camere, susţine că afacerile celor două unităţi de cazare vor ajunge la 25 de milioane de euro în acest an, în creştere cu 6,3% faţă de 2009.

15581-12-aliyilmazyildirimlar-cv.jpgComplexul Centre Ville operează apartamente clasificate la patru şi cinci stele şi este controlat de compania Bucureşti Turism, la fel ca şi hotelul Radisson Blu.

Recent, Centre Ville a fost afiliat la lanţul hotelier Rezidor şi va prelua brandul Radisson Blu, potrivit oficialilor companiei. În urma acestei afilieri, lanţul internaţional hotelier Rezidor va ajunge să opereze 718 camere în Capitală.

"În primele trei trimestre ale anului veniturile totale ale hotelului de cinci stele, dar şi ale complexului hotelier Centre Ville au ajuns la 18,5 milioane de euro, gradul mediu de ocupare fiind de 70%", a precizat Ali Yilmaz Yildirimlar. Brandul Radisson Blu va fi pus pe cele 62 de apartamente clasificate la cinci stele ale Centre Ville, urmând ca restul camerelor de patru stele să fie trecute gradual sub acelaşi brand începând cu anul viitor.

159 de camere din Centre Ville, ocupate de deputaţi

În mai mult de jumătate din camerele com­plexului Centre Ville, respectiv în 159 de camere clasificate la patru stele, locuiesc deputaţi. Întrebat de ZF care este preţul pe lună al unei camere de patru stele din complexul Centre Ville, Ali Yilmaz Yildirimlar a declarat că începe de la 2.200 de euro şi ajunge la 4.000 de euro în funcţie de dimensiunea camerei şi serviciile incluse. El a precizat că se negociază preţul camerei atunci când clientul închiriază mai multe camere, aşa cum se întâmplă în cazul contractelor cu statul.

Lucian Nicolae Bode (PD-L), 36 de ani, ales deputat în circumscripţia electorală din Sălaj, locuieşte din 2008 într-un apartament de patru stele din complexul Centre Ville.

"Am fost repartizat să locuiesc aici, într-un apartament cu bucătărie, dormitor şi un hol. Stau însă doar luni şi marţi în acest apartament, în restul zilelor fac muncă de teren şi nu sunt în Bucureşti, ştiu că pentru apartamentul meu se plătesc în jur de 2.500 de euro lunar chiar dacă eu locuiesc în el doar câteva zile", a spus Bode pentru ZF, adăugând că s-a luat în calcul la un moment dat ca fiecare deputat să primească o anumită sumă lunar cu care să îşi găsească cazare.

"Totuşi într-un cort nu m-aş duce sau într-o garsonieră, nu mi-ar conveni să devin iar student. Un parlamentar trebuie să aibă alte preocupări, nu să fie omul de serviciu al casei scării", a declarat el, referindu-se la faptul că un hotel îi asigură micul dejun şi serviciile de întreţinere şi curăţenie a camerei, pe când într-o garsonieră ar trebui să se ocupe de aceste activităţi.

Un alt hotel în care sunt cazaţi parlamentari este unitatea de patru stele Royal din Capitală, care avea anul trecut un sfert de camere închiriate pentru parlamentari. Vasile Ştefan Bereş din Maramureş, deputat din partea UDMR, a declarat că a fost repartizat să locuiască pe perioada mandatului la hotelul de patru stele Royal din Capitală.

"Stau într-o cameră mică, dacă aş fi avut posibilitatea să aleg, aş fi optat pentru aparta­mentele complexului de lângă Radisson", a de­clarat el. Pe de altă parte, deputatul PD-L Nicolae Bud, susţine că a ales varianta de a locui în propriul apartament pe care şi l-a cumpărat în Capitală. "Stau cu fiica mea în apartamentul personal şi deci nu mă bucur de o cheltuială pe care ar fi putut-o face statul cu mine."

Ali Yilmaz Yildirimlar a declarat că deşi complexul Centre Ville are încheiate contracte cu statul, dar şi cu unii străini care muncesc în România, tot mai rămân peste 100 de camere care trebuie închiriate.

"Puterea noastră de negociere va creşte (odată cu afilierea la Radisson Blu - n. red.) având în vedere că acum vom putea oferi clienţilor atât camere clasificate la cinci stele, cât şi apartamente de patru stele, de diferite mărimi. Este ca şi cum un client se opreşte într-un supermarket, de unde îşi poate cumpăra alimente, dar şi detergent şi alte produse, în loc să se oprească la un magazin care are doar alimente."

În aceste condiţii, Ali Yilmaz Yildirimlar susţine că se aşteaptă pentru anul viitor la creş­terea afacerilor cu 5%-7% pe ambele unităţi de cazare. "2010 nu a fost un an uşor. Cu toate acestea gradul mediu de ocupare a fost de 70%. Acum ne gândim cum să creştem volumul de business anul viitor şi cum să realizăm sinergiile între hotelul de cinci stele şi complexul Centre Ville."

Pierderi mari în 2009

Compania Bucureşti Turism, care deţine hotelul de cinci stele Radisson Blu şi complexul Centre Ville, a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 23,5 milioane de euro şi pierderi de 8,3 milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Firma BEA Hotels Eastern Europe controlează 76,83% din acţiunile Bucureşti Turism, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) deţine 11,29% din titluri.


Sursa

10 December 2010